Autoritatea de reglementare a amanat de doua ori anuntarea noilor tarife * Se pare ca majorarile de la 1 ianuarie 2005 nu vor depasi 5-6%

In mod sigur, curentul electric se scumpeste de la 1 ianuarie 2005. Intelegerea cu FMI este lege, nu incape tocmeala, ne-a declarat Jean Constantinescu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), refuzand insa sa precizeze cu cat anume vor creste preturile la energia electrica. Nu este o crestere spectaculoasa, a spus totusi el, lasand sa se inteleaga ca scumpirea va fi de doar cateva procente. Potrivit calculelor agentilor economici din domeniu, preturile la energia electrica nu vor creste cu mai mult de 5-6%. Desi noile tarife la energie au fost stabilite de cateva zile, ANRE anuntand ca le va face publice la data de 15 decembrie, lansarea lor a fost amanata in doua randuri.

Motivul invocat de reprezentantii ANRE: agentii economici, asociatiile profesionale, societatile de distributie, inclusiv Enel, institutiile financiare internationale care garanteaza privatizarea si monitorizeaza angajamentele Romaniei in domeniul energiei au cerut o amanare a lansarii noilor tarife pentru consultari. Pentru ca populatia sa nu fie afectata, ANRE a impus o reducere drastica a costurilor fixe la Termoelectrica. "Sunt capacitati care nu produc sau care sunt activate in proportie de 15%. Acestea trebuie inchise", a precizat Constantinescu, oferind drept exemplu centrala de la Doicesti. In timp ce unitatile din cadrul Termoelectrica trebuie sa-si reduca costurile, Hidroelectrica si distributiile de electricitate vor beneficia de cresteri de preturi. Astfel, de la 1 ianuarie 2005, energia produsa de Hidroelectrica isi va dubla pretul. Prin urmare, agentii economici din cadrul Termoelectrica sunt nemultumiti si cer recalcularea tarifelor la energia electrica. "Daca se vor inchide unitati de producere a energiei, vom fi nevoiti sa apelam la importuri. Nu sunt sanse de reducere a costurilor.

S-a facut restructurare, fiind inchise toate acele unitati nefunctionale. Nu mai este nimic de inchis", au precizat surse autorizate. Propunerea reprezentantilor ANRE de a incarca centralele eficiente cu contracte foarte mari si a le obliga astfel sa functioneze tot timpul anului la intreaga capacitate este periculoasa. Daca acestea vor functiona in flux continuu, instalatiile vor fi terminate, sustin aceleasi surse. ANRE trebuie sa ajunga la o intelegere cu reprezentatii Termoelectrica astfel incat noile tarife la energia electrica sa fie batute in cuie in aceasta saptamana, pentru a putea fi publicate in Monitorul Oficial pana la finele anului.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.