20 Decembrie 2004 , de Lucian Davidescu in Business
Romania este cotata de agentiile internationale de rating la limita dintre „investitie" si „speculatie". Standard and Poor’s, Fitch si Moody’s remarca un climat de investitii inca ambiguu, dar cu tendinte de imbunatatire. Dintre membrii viitoarei Uniuni Europene, Romania are, asa cum era de asteptat, cele mai scazute calificative. Pentru creditele pe termen lung in valuta, Moody’s ne acorda calificativul Ba3, Fitch - BBB -, iar Standard and Poor’s - BB+. In mod surprinzator, situatia se imbunatateste tocmai in cazul creditelor in lei, pentru care calificativele sint usor mai ridicate la Fitch si Standard and Poor’s. Opinia agentiilor, pe scurt, este ca Romania ofera mai multe motive de incredere atunci cind ofera credite in lei. Cu totul neuzual, gradul sporit de siguranta este insotit de o profitabilitate mai mare a creditelor in lei.

Profit de 4 ori mai mare

Pe de-o parte, moneda romaneasca se apreciaza constant fata de valute. In ultimii 3 ani, cursul a scazut, desi inflatia din Romania a fost de peste 40%. Pe de alta parte, rata dobinzii pentru lei a fost mereu peste rata inflatiei, ceea ce inseamna ca pentru cei care au adus valuta in Romania inflatia s-a transformat in profit. Cei care au facut depozite in lei au cistigat peste 40%, in timp ce depozitele in valuta au adus 10%. Regula este valabila si pentru romani. Pe scurt, sint preferabile depozitele in lei si creditele in valuta.

Banii lovesc in usa

Structura ratingurilor s-ar putea inversa o data cu liberalizarea totala a contului de capital. Strainii vor putea deschide depozite in lei fara nici o bariera birocratica, ceea ce ar putea aduce mai multi bani decit poate sistemul bancar sa suporte.
Banilor nu le este inca foarte clar ce ar trebui sa faca in Romania - sa stea sau sa plece. Fitch si Standard and Poor’s ne acorda calificative bune, „investitionale". Moody’s ne tine inca la stadiul „speculativ". Ratingurile de tara (suverane) incearca sa estimeze care sint sansele ca un stat sa isi achite la timp si integral datoriile externe. Cu cit calificativele sint mai bune, cu atit increderea investitorilor este mai mare, iar dobinzile acordate sint mai mici.

De unde vin banii

Cele 3 agentii principale de rating pot fi considerate unii dintre cei mai mari „investitori" din Romania. Imbunatatirea ratingului in ultimii ani a economisit sute de milioane de euro in contul scaderilor de dobinzi pentru datoria externa. Banii au fost directionati, prompt, in scopul suplimentarilor bugetare. Imbunatatirea calificativelor are ca efect scaderea dobinzilor si pentru companiile romanesti care se imprumuta de pe piata internationala si care variaza in functie de ratingul suveran. Astfel, o pozitionare mai buna poate aduce preturi mai reduse la utilitati sau dobinzi bancare mai scazute.
Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Investitorii straini au incredere in lei.


Ultima ora din Business pe 9AM