Dupa sapte diminuari consecutive, nivelul dobanzii a coborat la 17% * Banca centrala se asteapta ca tendinta de reducere a inflatiei sa se mentina
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat, pe 16 decembrie, pentru a saptea oara in acest an, sa reduca dobanda de interventie, stabilind un nivel de 17% pe an. "Rata anuala a inflatiei a scazut in luna noiembrie la nivelul de 9,9%, prognoza pentru perioada urmatoare indicand continuarea reducerii acesteia in luna decembrie. Pentru a valida acest proces al decelerarii inflatiei, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat reducerea ratei dobanzii de interventie cu 0,75 puncte procentuale, pana la nivelul de 17%", se arata intr-un comunicat al bancii centrale. Dobanda de interventie reprezinta nivelul ratei platite de banca centrala pentru depozitele atrase de la banci in cadrul operatiunilor de politica monetara.

Apreciind ca cererea agregata va continua sa creasca intr-un ritm sustinut si avand in vedere ajustarile de preturi relative ce se vor produce ca urmare a efectuarii unor corectii de preturi administrate in primul trimestru al anului 2005, BNR va mentine conduita prudenta a politicii monetare necesara atingerii obiectivelor de inflatie, inclusiv a celor stabilite pentru un orizont de timp mai indelungat.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.