Unele firme care se ocupa cu inchiderea minelor ar putea pierde contractele, pe motiv ca ar fi trucat licitatiile. De aceasta activitate se pregateste sa se ocupe statul.

Ministerul Economiei si Co-mertului ar putea rezilia contractele cu unele firme care se ocupa de inchiderea minelor, daca exista suspiciuni legate de modul in care acestea au cistigat licitatiile, a declarat, la Bistrita, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres.

El a afirmat, in cadrul unei intruniri cu reprezentantii Companiei Remin Baia Mare si ai Exploatarii Miniere Rodna, ca ministerul pe care il conduce a infiintat recent o societate in subordinea Companiei Remin, care va avea ca obiect de activitate inchiderea minelor. "In opinia mea, de inchiderea minelor trebuie sa se ocupe tot cei care au lucrat in ele, adica fostii angajati. Aceasta va fi una dintre modalitatile prin care ei isi vor putea continua activitatea si dupa anul 2006, cind statul intentioneaza sa nu mai subventioneze mineritul", a declarat Seres.

Licitatii "suspecte"

Ministrul a fost informat de minerii de la Exploatarea Rodna ca exista unele suspiciuni privind firmele care au cistigat licitatia in anii trecuti. El a aratat ca, prin derularea unui program finantat de Banca Mondiala cu suma de 60 de milioane de dolari, nu vor mai fi posibile astfel de abuzuri. "Avem si noi informatii ca exista suspiciuni privind licitatiile adjudecate in anii trecuti. Banca Mondiala are insa propriile reguli. In ceea ce ne priveste pe noi, daca vor exista astfel de suspiciuni, nu vom ezita sa reziliem contractele si sa organizam alte licitatii", a mai spus ministrul.

Bani de la Banca Mondiala

Ministrul a mai anuntat ca guvernul a primit acordul Bancii Mondiale pentru un imprumut de 120 de milioane de dolari, care va fi acordat pentru derularea unor proiecte de dezvoltare in zonele in care au avut loc restructurari masive.

Seres a declarat ca pot fi depuse proiecte de finantare pentru dezvoltarea infrastructurii locale, cum ar fi reparatii de drumuri, aductiuni de apa si gaz sau canalizare. Potrivit ministrului, astfel de proiecte au si rolul de a oferi locuri de munca minerilor disponibilizati care, incepind cu anul 2006, nu vor mai avea de lucru in mine.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.