Din datele centralizate la Institutul National de Statistica reiese ca, in primul semestru din acest an, economia a crescut cu 4,9%. In aceeasi perioada, aprecierea leului a fost de peste 9% fata de moneda unica europeana. Coroborate, aceste date arata ca, in timp ce ritmul de crestere a economiei a fost inferior celui inregistrat anul trecut, moneda nationala s-a vandut din ce in ce mai scump pe piata valutara interbancara. Fenomen care, in opinia specialistilor, indica "o crestere nesanatoasa, fara suport real in economie" a leului romanesc.

Cu toate acestea, consumul final efectiv a avansat cu 11,2%, cresterea fiind determinata de dinamica vanzarilor cu amanuntul (+20,8%) si a serviciilor pentru populatie (+13,1%). Este posibil ca acest fenomen sa continue, avand in vedere ca, pentru acest an, autoritatile au estimat o crestere economica de doar 5,5-6 procente, iar brokerii pietei la termen preconizeaza o continua apreciere a leului pana peste pragul de 10% pana la sfarsitul anului.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.