Pana cel tarziu la data de 20 septembrie inca patru masuri din cadrul Programului SAPARD vor fi autorizate de Comisia Europeana. "Romania va mai primi inca 220 milioane de euro, iar proiectele vor putea fi depuse imediat dupa acreditare. Speram ca nu vor fi probleme cu alocarea fondurilor pentru ca noile masuri, cu exceptia silviculturii, nu au nevoie de cofinantare din partea beneficiarului", a declarat Danut Apetrei, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Noile masuri vizeaza imbunatatirea calitatii veterinare si fitosanitare - masura 2.1 (41 milioane de euro), masura 3.2 are in vedere constituirea grupurilor de producatori (13 milioane de euro), prin masura 3.3 sunt acordate fonduri proiectelor care promoveaza metode agricole de productie destinate sa protejeze mediul (39 milioane de euro), iar masura 3.5 este destinata dezvoltarii silviculturii (127 milioane de euro).

"Dupa acreditarea acestor noi masuri vom avea la dispozitie tot Programul SAPARD. Va ramane doar sa-l implementam si, daca anul acesta nu exista riscul ca banii europeni sa ramana nefolositi, probleme vor fi anul viitor cand sunt multe fonduri de cheltuit. Sfarsitul lui 2006 va reprezenta punctul critic pentru ca numai pana atunci vor putea fi contractate fonduri, in 2007 urmand doar a se efectua plati", a declarat Dacian Ciolos, consilier al ministrului Agriculturii.

Romania poate primi de la UE, pana in anul 2007, peste 1,4 miliarde de euro. in prezent, sunt acreditate sase masuri SAPARD, la care se vor adauga cele patru. Oficialii romani spera ca fondurile europene sa poata fi cheltuite la timp, mai ales ca luna aceasta este asteptata decizia Comisiei Europene de realocare a unor fonduri de la masurile neatractive catre cea privind refacerea infrastructurii distruse de inundatii (140 milioane de euro).


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.