Pentru a creste competitivitatea companiilor romanesti, este necesara o crestere a cheltuielilor totale pentru cercetare-dezvoltare cu cel putin 40 de procente pana in anul 2013. Acest obiectiv este cuprins in proiectul de plan de dezvoltare pentru perioada 2007-2013, elaborat de Ministerul Comunicatiilor si al Tehnologiei Informatiei (MCTI). In vederea stimularii activitatii de inovare a firmelor romanesti, noile norme prevad preluarea riscurilor asociate cu aceasta activitate prin existenta unui fond public de risc. Fondul va fi creat special pentru a sustine introducerea de noi tehnologii si procurarea de licente, se arata in documentul oficial.

Printre celelalte obiective avute in vizor de minister se numara cresterea contributiei IMM la Produsul Intern Brut, cresterea numarului de intreprinderi utilizatoare de Internet de la 52 la suta la 70 la suta fata de media UE si reducerea intensitatii energetice cu 40 la suta. Pentru toti acesti indicatori si multi altii avuti in vedere in alcatuirea planului, Romania inregistreaza decalaje insemnate. Stam prost la capitolul certificari ISO 9000 sau 14000, in privinta accesului la credite, a vanzarii de produse noi la nivelul pietei, ca si a gradului de dezvoltare a comertului electronic.

Acest plan de dezvoltare va sta la baza negocierii cu Comisia Europeana a prioritatilor si obiectivelor strategice de dezvoltare ale Romaniei pe care UE le va sprijini cu fonduri structurale in valoare de 17 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.