Normele mai restrictive nu fac institutiile de credit mai zgarcite

Ieri a fost prima zi in care bancile ar fi trebuit sa aplice conditiile mai aspre de acordare a creditelor. Noile norme emise de BNR au fost facute publice de mai bine de o luna, tocmai pentru ca institutiile de credit sa aiba timp sa se adapteze. Practic, in acest interval bancile trebuiau sa-si instruiasca personalul, sa-si adapteze programele informatice pentru ca scopul bancii centrale sa fie atins: reducerea consumului.

Schimbari minime in banci

La BCR, cea mai mare banca din sistem, daca cereti azi un imprumut de nevoi personale, nu vi se vor impune restrictii mai multe decat lunile trecute. "Se cer aceleasi documente ca si pana acum", spune Cornel Cojocaru, directorul de comunicare al institutiei. Desi, in forma initiala a normelor de creditare, banca centrala intentiona ca din veniturile nete ale solicitantilor de imprumuturi sa se scada cheltuielile cu utilitatile. Situatia e similara si la celelalte banci mari - BRD si Raiffeisen, unde facturile la utilitati nu sunt folosite decat ca dovada in plus pentru domiciliul clientului.

Regulile s-au schimbat insa in cazul persoanelor care vor sa treaca la al doilea sau al treilea credit si al celor care vor imprumuturi imobiliare. Suma ratelor la credite nu poate depasi 40% din veniturile solicitantului, ceea ce ar trebui sa reduca sumele imprumutate de banci. Insa acestea au gasit repede portite pentru a imprumuta sume la fel de mari: HVB a anuntat chiar ieri marirea cu cinci ani a perioadei de creditare. Si clientii au solutii pentru a evita barierele la creditare: nedeclararea celorlalte imprumuturi. In prezent, bancile nu pot verifica daca o persoana are credite la alte banci.

Ce s-a schimbat la acordarea creditelor

Inainte Acum

Suma ratelor la toate creditele - 40% din venitul net
Rata maxima la credite imobiliare 50% 35% din venitul net
Suma ratelor la imprumuturi pentru case - 35%
Declaratii obligatorii despre alte rate - da
Asigurarea se considera garantie nu da


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.