Un speculator inspirat sau care detine suficiente informatii ar putea obtine randamente spectaculoase la Bursa. Conditia este sa isi mute frecvent banii pe actiuni cistigatoare. Daca ia decizii proaste, riscul este sa piarda pe masura.

Cine a stiut in aceasta luna combinatia cistigatoare la Bursa a bagat in buzunar 175% peste banii investiti initial, adica aproape de trei ori mai mult. E drept, cine a mizat pe cele mai proaste actiuni a pierdut imens. "Sint oameni la Bursa care isi cistiga banii necesari vietii din speculatii bursiere. Este o meserie banoasa, dar care necesita si un mare efort intelectual", zice Razvan Pasol, director SSIF Intercapital Invest. Potrivit directorului de la Intercapital, in general, cistigul lunar considerat bun pentru un speculator este de 5-10% din banii investiti. "Sint perioade in care cistigul lunar trece de 30-50%, dar sint si perioade mai proaste cind, daca ai cistigat un 3%, te declari multumit", explica filosofia unui speculator bursier Razvan Pasol.

Idealul te umple de bani

Pentru un speculator bursier, luna august a fost cu siguranta o luna buna. Asta deoarece pretul actiunilor pe SIF-uri a crescut foarte mult. Dar si actiunile unor companii s-au majorat bine. Cine a mizat numai pe cele mai bune societati ar fi cistigat in perioada 1-29 august 217,16% din banii investiti. Daca scadem comisionul casei de brokeraj prin care s-a jucat, de 1% la vinzarea actiunilor si inca 1% la cumparare, avem o cheltuiala de 41%. Deci, profitul pe 21 de zile de jucat la Bursa ar fi de 176,16%. Pe saptamini, situatia se prezinta astfel: perioada 1-5 august - cu un cistig de 64,30%, 8-12 august - cu 36,3%, 15-19 august - cu alte 56,39% si saptamina 22-26 august - cu 45,17%.

Pentru a deveni speculator adevarat iti trebuie bani

Sansa ca cineva sa fi mizat in aceasta luna pe cele mai bune actiuni este foarte mica. Dar, pentru un speculator, faptul ca au fost cresteri bursiere de 10-15% zilnic e o mare lovitura. "Ca sa obtii bani la Bursa, trebuie sa depui efort. E nevoie sa fii la curent cu tot ce se intimpla in piata. Mai apoi, ai nevoie si de bani. Pentru a trai din speculatii bursiere, trebuie sa dispui la inceput de minimum un miliard sau doua de lei vechi", mai spune Pasol. Asta deoarece e nevoie de un portofoliu cit mai variat de actiuni.

Formula ideala

Statistica Bursei de Valori Bucuresti (BVB) ne arata ca, pentru a atinge cresterea de 217%, un speculator ar fi trebuit sa mizeze pe actiunile a mai multor companii. Spre exemplu, in data de 1 august, cele mai bune actiuni au fost cele de la Mefin Sinaia, cu o crestere de 14,8%, pentru ca ziua urmatoare sa mearga bine cele de la Prodplast Bucuresti.

Apoi, in 3 august, la putere au fost actiunile Azomures, pentru ca in data de 4 august sa mearga bine SIF-urile. De fapt, in toata perioada luata de noi in calcul, din luna august, topul celor mai bune companii s-a deosebit de la o zi la alta.

Asta demonstreaza ca la BVB se poate obtine un cistig bun, dar numai in cazul in care cunosti cu adevarat mecanismul care guverneaza piata.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.