Concentrarea maxima a intreprinderilor mici si mijlocii din tara noastra ramane in zona comertului cu amanuntul, a constatat Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). Potrivit Cartii Albe a IMM-urilor elaborata de aceasta organizatie, peste 39,63% din companiile mici (adica aproape 165.000 de societati) traiesc de pe urma activitatilor de comert cu amanuntul. Analistii CNIPMMR au aratat ca aproape doua treimi dintre firmele din aceasta grupa se indeletnicesc cu comertul cu amanuntul in magazine nespecializate. Altfel spus, traditionalul butic postdecembrist ramane coloana vertebrala a afacerilor micilor intreprinzatori autohtoni. Trebuie remarcat ca peste 84% din IMM-uri sunt concentrate in aria a 10 activitati macroeconomice, iar pentru restul de 15 asemenea activitati sunt distribuite doar 16% din companii.

Alte 53.633 societati (adica 12,92% din total) au ca principala activitate comertul cu ridicata. Cea mai mare pondere in aceasta subgrupa este detinuta de firmele specializate in comertul cu ridicata de bunuri de consum si produse alimentare. Semnificativ pentru acest sector economic este faptul ca ponderea companiilor specializate in servicii pentru intreprinderi a atins cota de 6,14%. De asemenea, 4,59% din societatile mici si mijlocii activeaza in domeniul transporturilor. Cele mai multe dintre ele (aproape 85%) sunt specializate in transporturi terestre, activitate care necesita un capital de pornire cu o accesibilitate mai mare.

Intreprinderile mici si mijlocii cu afacerile axate pe constructii reprezinta inca o pondere scazuta in total, chiar daca acest sector pare a avea in ultimii ani o dinamica puternica. Astfel, in domeniu sunt contabilizate doar 18.938 societati (adica 4,56% din total). Relevant este faptul ca peste 80% din companiile din domeniu declara ca principala activitate lucrarile de instalatii si constructia de cladiri. Procentul companiilor din sectorul constructiilor este aproape egal cu cel al firmelor care se ocupa cu activitatile legate de hoteluri si restaurante. Peste 15.800 de IMM-uri lucreaza in sectorul activitatilor de salubritate, recreative si sportive, iar alte 11.635 - in industria alimentara.

Numarul acestora din urma este aproape egal cu cel al firmelor specializate in comertul cu autovehicule si carburanti pentru vehicule. Intr-un domeniu cu mare pondere in an-gajari, industria textila, sunt active doar 10.300 de societati mici si mijlocii. Dintre acestea, 44% se ocupa cu fabricarea articolelor de imbracaminte si lenjerie din materiale textile.
Expertii CNIPMMR au mai constatat ca activitatea de posta s-a redus continuu, ponderea acesteia fiind de sub 5% in cadrul grupei respective. In ceea ce priveste sectorul financiar bancar, cele mai multe societati (peste jumatate) sunt specializate in intermedieri financiare.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.