Pretul camerelor foto digitale se va reduce cu 15%-20%, datorita eliminarii accizelor.
In prezent, la valoarea de import se achita o taxa de 25%, camerele foto digitale fiind considerate produse de lux. Desi modificarea legii intra in vigoare de la inceputul anului, pana la momentul in care se va putea vedea efectul pe piata va dura aproape o luna, considera Adrian Marcuta, product manager la MGT Educational, distribuitor oficial Olympus.

ETAPE. Dupa ce vor intra in tara primele importuri fara accize, va urma o etapa in care se va face o medie intre preturile mai mari ale aparatelor aflate deja pe stoc si ale celor importate fara accize. Efectul deplin al eliminarii accizelor se va face simtit abia dupa ce si aceasta etapa se va incheia. Pana in prezent, vanzarile nu au fost influentate de vestea ca aparatele se vor ieftini, iar pentru luna decembrie Marcuta asteapta cresterea vanzarilor cu 50%. "Nu cred ca se stie foarte bine la nivelul publicului", considera Jeles Octavian, sales manager al Oktal Systems, firma ce comercializeaza mai multe marci de camere foto digitale. Ca urmare a eliminarii accizelor, Marcuta asteapta o crestere de 10%-20% pentru 2005. Datorita faptului ca firma a marit numarul de produse din oferta, dar si ca urmare a micsorarii preturilor de import, aceasta a obtinut o spectaculoasa crestere a vanzarilor. "Cu 7-8 milioane poti cumpara un aparat rezonabil din punct de vedere al calitatii", considera Jeles.

PIATA NEAGRA. Cele mai avantajate vor fi produsele scumpe, la care impactul ieftinirii va fi mai evident. Un efect indirect al masurii de eliminare a acestei taxe este reorientarea clientilor care apelau la piata neagra. "Cea mai afectata va fi piata neagra", considera Marcuta. Avantajul pretului mai mic nu va mai fi la fel de important, iar faptul ca marfa cumparata va beneficia si de garantie va cantari mai mult in decizia de cumparare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.