Persoanele sanctionate cu amenzi si datornicii la institutiile publice vor fi infierate pe internet, numele lor si masurile dispuse urmand sa figureze pe site-urile Fiscului sau ale institutiilor publice la care sunt datori sau care i-au amendat. Prevederile sunt cuprinse intr-o lege intrata recent in vigoare si stabilesc faptul ca autoritatile publice care administreaza creante fiscale privind drepturile vamale sau care provin din contributii, amenzi si alte sume ce constituie venituri la bugetul general consolidat vor publica pe Internet anuntul privind emiterea actului administrativ fiscal. Cu alte cuvinte, primariile vor fi obligate sa afiseze pe propriul site de Internet orice amenzi aplicate contribuabililor persoane fizice sau juridice, indiferent daca acestea au fost administrate ca urmare a neridicarii gunoiului, calatoriei frauduloase cu mijloacele de transport in comun sau aruncarii cojilor de seminte pe strada.

La fel va trebui sa procedeze si Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, autoritate care are in subordine transportul feroviar de calatori si care va fi obligata sa instiinteze blatistii amendati pe propriul site de Internet. Nu vor scapa de publicitate nici soferii contravenienti al caror nume ar trebui sa stea la loc de cinste pe site-ul Politiei Rutiere sau micii intreprinzatori care nu si-au varsat contributia. Modul concret in care aceasta lege se va aplica - spre exemplu, o instiintare de plata pentru contributia la fondurile de pensii se va face pe site-ul Fiscului sau pe cel al Casei Nationale de Pensii -, ramane un mister nelamurit nici macar de functionarii administratiei fiscale, desi legea se aplica de la 15 iulie. Acestia spun ca aceste aspecte vor trebui clarificate de acum incolo.

Instiintarile facute pe site se vor considera aduse la cunostinta dupa 15 zile

Actele administrative fiscale emise de aceste autoritati care presupun informarea prin publicitate se vor considera comunicate in 15 zile de la data afisarii anuntului. Codul de Procedura Fiscala nu preciza ca actul administrativ fiscal se comunica prin publicitate, pe Internet sau la sediul emitentului. Printre mijloacele de comunicare, mentinute si in noul act normativ, erau mentionate prezentarea contribuabilului la sediul organului fiscal emitent sau remiterea actelor de catre persoanele imputernicite ale organului fiscal. Comunicarea prin posta, la domiciliul fiscal al contribuabilului, precum si prin alte mijloace, cum sunt faxul si e-mail-ul, reprezentau alte modalitati utilizate pentru informare.

Potrivit Codului de Procedura Fiscala, in cazul in care se constata lipsa contribuabilului sau a oricarei persoane indreptatite sa primeasca actul administrativ fiscal sau in situatia refuzului de a primi actul, comunicarea se realiza prin publicarea unui anunt intr-un cotidian national de larga circulatie si/sau intr-un cotidian local ori in Monitorul Oficial, in care se mentiona ca a fost emis actul pe numele contribuabilului. Actul administrativ fiscal se considera comunicat in a cincea zi de la data publicarii anuntului.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.