Societatile de Investitii Financiare (SIF-uri) au miscat ieri piata romaneasca de capital, generand mai mult de jumatate din valoarea totala a tranzactiilor efectuate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Presiunea ofertei mari a ieftinit preturile, care au scazut cu 0,58% la SIF Oltenia si cu 2,04% la SIF Moldova. Actiunile celor doua societati de investitii financiare au terminat sedinta de tranzactionare la 1,7 lei, respectiv 1,44 lei. Cea mai mare valoare a schimburilor a avut-o SIF 2 Moldova, urmat de SIF 5 Oltenia. Primul a miscat in cadrul pietei 3,7 milioane de lei, iar cel de-al doilea 3,4 milioane de lei.

Celelalte SIF-uri au avut evolutii mai modeste ca valoare tranzactionata, SIF Banat Crisana avand schimburi de 1 milion de lei si scazand cu 1,24%, SIF Transilvania 847.000 lei si scadere de 1,21%, iar SIF Muntenia 624.000 si un minus de 1,71%.

Banca Transilvania a avut o evolutie similara celei de joi, pretul actiunilor crescand cu 0,55%, pana la 0,9150 lei, la o valoare marita a schimburilor, de 2,4 milioane de lei. Petrom a ramas in top in privinta valorii tranzactiilor, cu doua milioane de lei. Actiunile SNP au terminat sedinta in scadere, la 0,4450 lei, cu 1,11 procente mai putin decat in ziua precedenta. Pretul titlurilor Petrom au scazut in ultimele 15 zile cu 9,91 procente, de la valoarea de 0,4940 lei pe care o aveau la 4 august.

"Este clar o corectie", afirma un trader din piata. "Aceasta a inceput acum zece zile si poate sa mai continue cu o scadere de inca trei - patru procente a pietei saptamana viitoare. Spre sfarsitul saptamanii ne putem astepta, oricum si la o crestere a preturilor", anticipeaza el.

Este pentru prima data dupa mai multe zile cand BRD - Groupe Soci?t? G?n?rale nu a ocupat prima pozitie la capitolul valoare a tranzactiilor, de data aceasta schimburile cu actiuni ale bancii oprindu-se la doar 856.000 de lei. Spre deosebire de scaderea de joi, insa, valoarea titlurilor BRD a urcat ieri cu 0,85 procente, ajungand la 11,8 lei.

Rompetrol Rafinare a ramas la o valoare scazuta a tranzactiilor, 737.000 de lei, scazand cu 0,93%, pana la pretul de 0,0960 lei/actiune. "SNP si Rompetrol stau cel mai prost", continua traderul. "SIF-urile se iau dupa ele si scad, desi in mod normal nu ar avea motive. BRD se corecteaza dupa cresterea anterioara si mai poate avea in continuare o scadere de inca 4 - 5 procente. Petrom, care vine dupa o crestere de circa 40% intre jumatatea lui mai si inceputul lui august, poate sa mai scada cu inca 10% maxim, pana in jur de 40 de bani. Bineinteles, ar putea exista pe parcurs si cresteri de moment, dar pe un trend general descrescator", mai spune el.

Valoarea totala a schimburilor, la nivelul intregii Burse, a crescut usor, ajungand la 17,7 milioane de lei (4,9 milioane de euro) de la 17,1 milioane in ziua anterioara.

Indicii bursieri au scazut din nou, singurul aflat in crestere fiind ROTX, datorita ponderii mai mari pe care o au in cadrul sau cele doua banci mari, BRD si Banca Transilvania. BET, indicele cel mai important al Bursei de Valori Bucuresti, a scazut cu 0,31 procente, pana la 5.564,23 puncte, influentat de scaderile Petrom si Rompetrol, precum si de cele ale Impact si Azomures. Scaderea a fost atenuata de BRD, Banca Transilvania si Oltchim, ultima crescand cu 0,65%. Este cea de-a patra scadere consecutiva a indicelui de referinta al BVB, ultima crestere avand loc luni.

BET-Compozit, indicele intregii Burse, exceptand SIF-urile, a avut exact aceeasi variatie ca si BET, ajungand la 3.416,4 puncte. BET-FI, indicele celor cinci SIF-uri, a scazut din nou, pentru a treia zi la rand, de data aceasta cu 1,33%, si a ajuns la 32.243,24 puncte.

ROTX, lansat in colaborare cu Bursa din Viena si folosit ca baza pentru instrumente derivate, a crescut cu 0,06 procente, avand in vedere ca BRD si Banca Transilvania au ponderi de 29,14%, respectiv 25,33% in cadrul acestuia, iar cele doua banci au crescut. Spre deosebire de ceilalti trei indici, ROTX are printre factorii de ponderare si free-float-ul, sau marimea pachetului de actiuni aflat efectiv la tranzactionare si nu la actionari interesati sa pastreze detinerile pe termen mai lung.

Pana la jumatatea lunii septembrie, preturile nu vor mai varia mult. De-abia in toamna piata se va dinamiza din nou. Evolutia din ultima perioada arata ca BVB chiar este o piata normala. Nu mai e la fel de periculos ca in martie, piata e mult mai stabila acum", completeaza traderul.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.