Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras ieri din piata monetara, dupa o absenta de aproape doua saptamani, printr-un depozit cu scadenta la o luna, peste 3,6 miliarde lei (36.000 miliarde lei vechi), echivalentul a un miliard de euro, suma record pentru acest gen de operatiune. Banca centrala a platit o dobanda de 8,5%, asa cum a anuntat anterior conducerea BNR, transmite Mediafax.

Potrivit dealerilor, bancile au participat la licitatie cu echivalentul a peste trei miliarde de euro, ceea ce inseamna ca banca centrala a acceptat doar o treime din oferta institutiilor de credit. "In aceste conditii, putem spune ca in piata exista un excedent de lichiditate, echivalentul a cel putin doua miliarde de euro", a explicat dealerul unei banci importante din sistem.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca banca centrala va interveni pentru a steriliza excesul de lichiditate de la banci numai in cazul constatarii unei influente asupra obiectivului de inflatie. Dupa doua saptamani de absenta pe piata monetara, BNR atrage o suma considerabila, nivel maxim al depozitelor cu scadenta la o luna. In acelasi interval, banca centrala a intervenit masiv in piata valutara pentru a contracara tendinta de apreciere a monedei nationale.

Reprezentantii bancilor au apreciat ca in perioada 10-16 august, BNR a atras din piata aproximativ un miliard de euro. In ultimele doua zile, banca centrala a lasat libera piata valutara, iar cotatiile si-au reluat trendul descendent, intr-un ritm prudent. Euro a pierdut 1,18 bani in sedinta de joi si 1,6 bani ieri, cand BNR a anuntat un curs de referinta de 3,5620 lei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.