Cel putin asa sustine conducerea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), care considera ca RAFO Onesti si Alfa Oil sunt societati cu capital privat. Precizarea Agentiei a fost facuta ca urmare a poblemelor aparute in momentul cesiunii pachetului de actiuni detinut de firma Balkan Petroleum la RAFO Onesti.

ANAF apreciaza ca schimbarea actionariatului la RAFO poate fi un lucru pozitiv, daca Alfa Oil este o societate serioasa.

Conducerea Agentiei precizeaza ca transferul dreptului de propietate asupra creantelor, nu afecteaza in nici un fel creantele Fiscului asupra societatii RAFO Onesti si nici litigiile in care ANAF este parte alaturi de Agentia pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Transferul creantelor bugetare de la ANAF la o firma din cadrul Alfa Oil trebuie sa tina cont si de rezultatul litigiilor la care Fiscul este parte.

In momentul de fata, Curtea de Apel Bacau a casat cu trimitere spre rejudecare incheierea judecatorului sindic de admitere in principiu a planului de reorganizare. Asta presupune ca, momentan, trebuie sa se reia votul in adunarea creditorilor cu privire la admiterea planului de reorganizare in conditiile in care orice fel de conversie a creantelor Fiscului in actiuni se face numai cu acordul creditorului bugetar, acest lucru fiind acum prevazut in mod expres in legea falimentului, conform ultimei modificari.

In urma cu cateva luni, ANAF a castigat recursul in dosarul aflat pe rolul instantelor din Brasov, impotriva planului de reorganizare a RAFO Onesti, care cuprindea conversia datoriilor in actiuni.

Pe 30 martie 2005, Adunarea Generala a Actionarilor societatii RAFO Onesti a aprobat majorarea capitalului social prin conversia creantelor bugetare si ale creditorilor privati, ca parte a programului de reorganizare a companiei, aprobat de judecatorul sindic al Tribunalului Bacau, in decembrie 2004, conversia creantelor in actiuni fiind aprobata la valoarea nominala de 25.000 de lei pe actiune.

La acel moment conducerea companiei Balkan Petroleum (BkP), actionarul majoritar al RAFO Onesti, sustinea ca statul roman poate recupera integral creantele, in valoare de 200 de milioane de dolari detinute la RAFO Onesti, prin vanzarea actiunilor rezultate din conversia acestor creante.

In luna aprilie, conducerea ANAF a primit vizita unei delegatii a companiei Alfa Oil din Elvetia, condusa de directorul executiv Uri Bider, pentru a discuta despre creantele detinute de statul roman la societatea RAFO Onesti.

La aceasta intalnire, la care au participat si reprezentantii AVAS, firma elvetiana a prezentat o serie de aspecte referitoare la activitatea si potentialul financiar al companiei si a reiterat intentia de a cumpara creantele detinute de stat la RAFO Onesti.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.