Un grup de firme din Austria a cumparat pachetul majoritar de actiuni al rafinariei si negociaza cumpararea datoriilor statului. Tranzactia a fost intermediata de un ucrainean. Din grup face parte si o firma ucraineana.

RAFO Onesti a fost vinduta unui grup de firme aflat sub umbrela Vienna Kapital Partener, inregistrata in Austria. Tranzactia, incheiata la 12 iulie, ne-a fost confirmata de Marin Anton, consilierul personal al lui Marian Iancu, patronul Balkan Petroleum, care detinea pachetul majoritar de la RAFO Onesti. Fosta rafinarie a lui Corneliu Iacobov a fost cumparata de Expanet Trading BV, Calder-A International si Reglam Overseas Ltd, firme care apartin holdingului austriac VCP Finnance, inclus in Vienna Kapital Partener.

Tranzactia este inca in derulare si, cel mai probabil, se va perfecta in aproximativ doua luni, ne-a declarat Marin Anton. Grupul interesat de achizitia rafinariei onestene doreste sa cumpere si creanta de peste 7.000 de miliarde de lei pe care RAFO o are la bugetul de stat, dar si creantele detinute de VGB Oil si Faber Invest, doua societati romanesti care figureaza in scripte ca ar avea de incasat alte peste 7.000 de miliarde de lei. "Deja a fost cumparata datoria de la Petrom, a fost perfectat contractul cu Balkan Petroleum si acum urmeaza discutiile cu statul", a precizat Marin Anton.

Intermediere ucraineana

Cel care a intermediat intreaga afacere este Uri Bidner, un elvetian de origine ucraineana, caracterizat de oamenii de afaceri care activeaza pe aceasta piata drept o "eminenta cenusie" in lumea afacerilor cu petrol. El este cel care a adus peste noapte la RAFO un contract de procesare cu firma Expanet Trading, dupa ce tentativele Balkan Petroleum de a transforma in actiuni creantele si de a cumpara de la AVAS actiunile rezultate au esuat.

Ca urmare a acelui contract, RAFO nu mai plateste catre buget decit impozitele legate de munca, pentru ca petrolul si produsele prelucrate revin Expanet.

ANAF confirma pe jumatate

Agentia Nationala de Administrare Fiscala da de inteles ca tranzactia de vinzare a actiunilor RAFO a avut loc, dar nu a confirmat-o explicit.

"RAFO Onesti si Alfa Oil sint societati cu capital privat, iar transferul actiunilor intre aceste doua societati nu implica in nici un fel statul. Faptul ca s-a schimbat actionariatul poate fi un lucru pozitiv, daca Alfa Oil este o societate serioasa", se arata intr-un comunicat al ANAF.

Fiscul nu confirma, dar nici nu infirma negocierile pentru cumpararea creantei. ANAF afirma ca procesul de reorganizare, prin care se ceruse conversia datoriei in actiuni, a fost stopat si ca actioneaza in sensul recuperarii datoriei.

Alfa Oil este firma prin care Bidner a incercat mai de mult sa cumpere creanta statului asupra RAFO. Anton a precizat ca Alfa Oil face parte din grupul Vienna Kapital Partner. Si tot el a confirmat ca Expanet, firma care proceseaza titei la RAFO, este din Ucraina.

S-a vindut si Darmanestiul

O alta tranzactie facuta in aceeasi perioada, cu cea mai mare discretie, este si vinzarea Rafinariei Darmanesti, adusa in stare de faliment de acelasi Corneliu Iacobov. Falimentul RAFO a fost declarat, iar lichidatorul Alexandru Tabarcea a incheiat actul de vinzare-cumparare a Rafinariei Darmanesti, pentru 300 de miliarde de lei. Cumparatorul este firma Internaft, unde actionari principali sint Teodor Cuzino, avocatul RAFO Onesti, si Yoav Stern, ginerele lui Cuzino si sotul realizatoarei TV Oana Cuzino.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.