Apetitul romanilor pentru creditele in valuta este determinat de costurile scazute ale acestor imprumuturi Oficialii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au anuntat recent ca imprumuturile in valuta vor fi limitate prin majorarea rezxervelor minime obligatorii pe care bancile trebuie sa le constituie pentru resursele atrase.

Banca Centrala a motivat recurgerea la aceasta masura deoarece 60% din imprumuturile contractate sunt in valuta, in timp ce majoritatea economiilor sunt in moneda nationala. "O crestere a nivelului rezervei minime obligatorii ar putea avea repercusiuni asupra pretului pe care noi il practicam la creditele pe care le acordam: dobanzile la creditele in valuta vor creste. Sunt convins ca nu vor creste atat de mult incat aceste credite in valuta sa fie inlocuite cu credite in lei, si atunci, in final, tot costul va fi preluat la nivelul beneficiarului de credit", a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, citat de Rador.

Firmele vor ingloba aceste costuri in cele de productie sau in preturile de vanzare a producelor pe care le vand, iar "in final, vom avea chiar efecte inflationiste, exact efectele pe care BNR urmareste sa le stapaneasca", atentioneaza Ghetea.

Creditele in valuta, mai ieftine

In cazul in care o persoana contracteaza un credit pentru achizitia unei locuinte in moneda europeana economiseste cateva mii de euro. De exemplu, in cazul in care o persoana doreste sa contracteze un credit ipotecar in valoare de 30.000 de euro, rambursabil in 20 de ani, costurile aferente unei dobanzi nominale de 9,6% se ridica la 37.745 de euro. In cazul in care acelasi imprumut este contractat tot pe 20 de ani dar in lei, costurile aferente dobanzii se cifreaza la echivalentul a 41.740 de euro, in cazul unei dobanzi nominale de 10,5% pe an. In concluzie, costurile suportate de clientul bancii sunt, potrivit calculelor de mai sus, cu aproximativ 4.000 de euro mai mari in cazul in care acesta alege sa se imprumute in lei. Acestea pot deveni in timp mai mici, in cazul in care clientul opteaza pentru o dobanda variabila care urmeaza sa scada in urmatorii ani.

Suma obtinuta, mai mica la creditele in lei

Suma pe care o poate obtine cel care doreste sa contracteze un credit destinat cumaparii unei case este un alt aspect ce face ca balanta sa se incline in favoarea creditelor in valuta. De exemplu, pentru a contracta un imprumut in valoare de 30.000 de euro rambursabil in 20 de ani, cel care face imprumutul trebuie sa aiba venituri nete lunare de 810 euro. In cazul in care ar fi tentat sa se imprumute in moneda nationala, suma suma maxima pe care o poate imprumuta pentru aceeasi perioada de timp se diminueaza la echivalentul a 28.400, cu 1.600 euro mai putin decat daca s-ar fi imprumutat in moneda europeana.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.