Reprezentantii Bursei de la Viena si ai celei de la Bucuresti au semnat, ieri, un memorandum de colaborare pe termen lung, cu scopul realizarii in comun a unor proiecte.
Un pas important in procesul de dezvoltare a pietei romanesti de capital, prin atragerea investitiilor straine pe aceasta piata, a fost facut ieri de catre Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Aceasta a semnat un memorandum de intelegere cu Bursa de la Viena (WBAG), acord ce constituie premisa unei cooperari stranse intre cele doua institutii, in vederea lansarii unor proiecte comune. Primul dintre proiecte consta in lansarea in comun a unui indice pentru societatile listate la BVB, numit ROTX (Romanian Traded Index) si care va fi lansat in ringul bursier vienez in primul trimestru al anului viitor. Indicele ROTX "va servi ca activ de baza pentru viitoare produse derivate si structurate", a precizat directorul general al BVB, Stere Farmache.

Presedintele Bursei romanesti a afirmat ca "acest memorandum reprezinta un important pas inainte pentru integrarea pietei de capital din Romania in piata financiara europeana si va conduce la cresterea vizibilitatii BVB in fata investitorilor straini". Reprezentantul WBAG, Stefan Zapotocky, membru in Consiliul de Administratie, a declarat ca "acest acord reprezinta inceputul unui parteneriat pe termen lung intre cele doua burse, parteneriat care are ca scop dezvoltarea unei piete de capital moderne si eficiente in beneficiul investitorilor din cele doua tari". Bursa de la Viena a cumparat, anul acesta, mai multe actiuni ale Bursei de la Budapesta, devenind actionar majoritar impreuna cu alti investitori. WBAG se numara printre bursele mari din Europa, alaturi de cele de la Frankfurt si Londra. De notat ca, intr-o analiza recenta, specialistii prevedeau ca, in contextul regionalizarii, Bursa de la Bucuresti va intra in zona de interferenta a Bursei de la Atena.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.