17 Decembrie 2004 , de Dan Odagiu in Business
Piata bursiera a continuat si in acest an evolutia buna din ultimii 4 ani, iar principalii indicatori caracteristici inregistreaza in aceasta perioada valori maxime istorice. Astfel, chiar daca Bursa de Valori Bucuresti a pierdut in 2004 cinci emitenti, printre acestia fiind Terapia Cluj, Imsat Bucuresti, Turism Transilvania, a reusit sa atraga la cota bursei 3 societati: Rompetrol Rafinare, Banca Carpatica si Grupul Editorilor si Difuzorilor de Presa, Capitalizarea bursiera inregistrind o crestere cu 120%. Trebuie evidentiat si faptul ca desi in acest moment capitalizarea bursiera este de peste 27 de ori mai mare decit cea de la finele anului 2000, valoarea acesteia se mentine la o cota redusa daca o comparam cu pietele bursiere externe.

Cele mai rentabile societati

Analiza statistica realizata de firma de brokeraj KTD Invest arata ca cele mai rentabile societati de la Bursa de Valori Bucuresti sint: UAMT Oradea, Compa Sibiu, VEL Pitar Rimnicu Vilcea, Prodplast Bucuresti si Amonil Slobozia. Actiunile lor au inregistat cresteri cuprinse intre 312 si 480%. „Situatia prezentata arata ca cele mai rentabile societati pe bursa nu sint firmele bancare si societatile de investitii financiare, ci cu totul altele, pe care sigur foarte putini puteau sa parieze la sfirsitul anului trecut. Dar cine nu-si asuma riscuri nu cistiga!", sustine Razvan Pasol, director general la Intercapital Invest. De fapt, potrivit acestuia, este indicat pentru cei care doresc sa investeasca la bursa sa aiba un portofoliu cit mai variat de actiuni.

Investitii pe minus

Daca cele mai rentabile societati le-au adus investitorilor cresteri de peste 300% in acest an, cele mai nerentabile au adus pierderi cuprinse intre 14 si 61%. Acestea sint: COS Tirgoviste, Rafinaria Astra Romana Ploiesti, Rompetrol Well Services, Sofert Bacau si Siretul Pascani. „La Siretul Pascani a avut loc in luna mai o splitare a actiunii nominale de la 2.500 la 1.000 de lei, apoi o majorare de capital. De aceea pare asa de mare scaderea pe actiune, 61%", ne-a declarat Emil Ogica, vicepresedinte la KTD Invest.

Previziuni

„Avind in vedere indicatorii caracteristici sectorului bancar, unde vorbim de un PER (indicele pret actiune/profit pe actiune) minim de 15 si un pret de tranzactionare de 3 ori mai mare decit valoarea contabila a unei actiuni, consideram ca pretul de tranzactionare pe termen mediu pentru actiunile SIF-urilor va evolua in continuare pe un trend ascendent, iar randamentul investitiei in aceste actiuni le va situa in topul companiilor de la bursa in anul urmator", ne-a mai declarat Emil Ogica. Tot actiunile societatilor bancare si de investitii financiare le recomanda si Razvan Pasol jucatorilor de pe bursa, dar si pe cele ale companiilor de utilitati (Romgaz, Electica etc.), care sint asteptate a fi listate in 2005.

Atentie la societatile care vin de pe RASDAQ pe BVB

Directorul societatii Iebatust, Marius Plugaru, crede ca rentabile vor fi si actiunile societatilor care trec de pe RASDAQ pe Bursa. „S-a observat, in timp, ca trecerea unei societati de la un sistem de tranzactionare la altul a oferit mai multa lichiditate actiunilor societatii respective. De aceea, le recomand celor care doresc sa investeasca la bursa sa urmareasca cu atentie aceste societati", ne-a mai declarat Marius Plugaru. Totusi, pentru 2005 principalul obiectiv il reprezinta noi listari ale unor companii importante.

In 2005, BVB se va tansforma in societate pe actiuni

Anul care vine se anunta unul important pentru Bursa de Valori Bucuresti. Potrivit lui Stere Farmache, directorul general al BVB, piata de capital va capata noi forme, urmind ca Bursa sa se transforme in societate pe actiuni. „Anul 2005 este unul de referinta pentru BVB si sper sa fie unul la fel de bun pentru investitori ca 2004", ne-a mai declarat Stere Farmache.
Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Cistigatori si perdanti in ringul bursier.


Ultima ora din Business pe 9AM