Zi buna ieri pentru Bursa de Valori Bucuresti (BVB), care a atins o valoare a tranzactiilor de aproape 7,5 milioane euro, suma care arata schimburi consistente mai ales pentru perioada de vara. Titlurile financiare au dominat schimburile pietei bursiere. Titlul bancar BRD s-a ieftinit usor, dupa ce fusese inflamat de rezultatele financiare excelente anuntate de banca. Schimburile cu actiunile Bancii Transilvania au surclasat alte tranzactii. Intens tranzactionate, titlurile SIF-urilor s-au scumpit, cu exceptia SIF Moldova.

"Piata se mentine deocamdata la o valoare a tranzactiilor buna pentru ca exista in continuare vanzatori si cumparatori interesati de schimburi", potrivit lui Marcel Murgoci, director de operatiuni la Estinvest. "In plus, au loc raportarile financiare pentru trimestrul doi al anului, ceea ce face piata mult mai activa. Cu toate acestea, tendinta este una de scadere", a completat el.

SNP Petrom si BRD, cele mai mari societati cotate la BVB, au dat tendinta pietei, aceasta scazand, dupa doua zile consecutive de crestere. Petrom a terminat sedinta cu un minus de 2,11%, ajungand la 0,4650 lei pe actiune, dupa ce reusise sa atinga in urma cu ceva mai mult de o saptamana valoarea de 49 de bani. BRD a urmat tendinta de scadere pe care o prevedeau ieri o parte din brokeri, care considerau ca rezultatul financiar foarte bun din primul trimestru al anului este deja inclus in pretul actiunilor. Actiunile bancii s-au ieftinit cu 1,59%, pana la 12,4 lei, dupa cresterea puternica de luni, cu nu mai putin de 5 procente. "La BRD, cresterile de luni includeau si rezultatele financiare bune anuntate de banca. Speculatorii au preferat sa incaseze profitul si sa intre pe alte titluri. In cazul SNP, scaderea a fost cauzata de neclaritatile legate de pachetul de 8% din actiuni ce ar urma sa fie vandut angajatilor si de apropierea datelor financiare. Dupa evolutia pretului, se preconizeaza ca acestea nu vor fi foarte bune, insa nu se poate spune nimic cu certitudine", a explicat Marcel Murgoci.

Banca Transilvania a excelat la capitolul valoare a schimburilor, fiind singura care a depasit pragul de patru milioane de lei tranzactionati. Urmatoarea la acest capitol, cu aproape jumatate de milion mai putin, a fost BRD, iar celelalte companii care au depasit nivelul de un milion de lei valoare a tranzactiilor sunt Petrom, SIF Moldova, SIF Oltenia si SIF Banat Crisana. Alte companii cu valori bune ale tranzactiilor in sedinta de ieri sunt SIF Muntenia, SIF Transilvania, Rompetrol Rafinare si Flamingo International. Surprinde interesul mai scazut decat de obicei pe care l-a starnit Rompetrol, o companie obisnuita cu tranzactii in jur de 1-2 milioane de lei sau chiar mai mult.

Banca Transilvania a usurat caderea indicilor bursieri, actiunile ei scumpindu-se cu un ban, echivalentul a 1,11%, si ajungand sa valoreze 91 de bani. SIF-urile si-au continuat evolutia buna, fiind intre primele companii ca valoare a tranzactiilor si crescand si ca valoare aproape toate, mai putin SIF Moldova.

Titlurile Azomures au dat un nou semnal ca in decizia Adunarii Generale a Actionarilor e ceva putred, in cei 142.000 de lei tranzactionati predominand cumparatorii, ceea ce a dus la cresterea cu 3,98% a pretului actiunilor.

Indicii au fost in scadere, cu exceptia celui care masoara performanta SIF-urilor, BET-FI. Indicele cel mai important al Bursei, BET, compus din 10 companii considerate a fi cele mai importante de la BVB, a scazut pana la 5.733,99 puncte, cu 0,38%, tras in jos de SNP, BRD si Impact dar ajutat de cresterile pe care le-au inregistrat Banca Transilvania, Antibiotice Iasi si Azomures.

BET-C, indicele intregii burse, excluzand SIF-urile, a scazut mai mult, cu 0,94%, pana la 3.497,94 puncte, SNP si BRD avand o influenta mai mare asupra acestuia decat titlurile care au incheiat ziua in crestere. BET-FI, indicele SIF-urilor, a fost singurul care a crescut, cu 0,61%, ajungand la 33.176,56 puncte, cea mai importanta ascensiune avand-o SIF Muntenia, 1,69%. ROTX a scazut cu 0,91%, pana la 12.318,81 puncte.

La capitolul cresteri s-au remarcat Bermas si Petrolimportexport, cu 12,20%, respectiv 7,84%, insa ambele au avut putine tranzactii. Prima patru, iar cea de-a doua unsprezece.

Scaderile au fost mai putin intense decat cresterile, cele mai mari fiind cele ale Vae Apcarom Buzau, cu 6,74%, si Alro, cu 6,33%. Producatorul de aluminiu a raportat un profit in scadere, ceea ce a determinat ca pretul pentru cele doua tranzactii ale zilei sa fie in scadere fata de ziua precedenta. In cazul Artrom Slatina, singura tranzactie realizata ieri a facut ca valoarea la Bursa a companiei sa scada cu 5,88%, mai exact cu circa un milion de lei. Piata Deal, pentru pachete mari de actiuni, a fost mai animata decat de obicei, actiuni ale Petrom, BRD si SIF Oltenia fiind tranzactionate in acest mod. Pe Odd lot, piata pachetelor sub 500 de actiuni, BRD a fost din nou pe primul loc, urmata de SIF-uri.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.