Pe termen lung, inchirierea unei locuinte aduce mai multi bani decit vinzarea. Conditia este ca banii sa fie investiti. La sfirsitul perioadei de amortizare, locuinta vinduta aduce in plus doar jumatate din pretul obtinut.

Mai multi analisti din domeniul imobiliar au spus, in ultimul timp, ca pe segmentul vinzarilor de locuinte piata este aproape blocata. Preturile mari au facut ca oferta sa nu se mai intilneasca cu cererea si, ca atare, numarul tranzactiilor de vinzare-cumparare a apartamentelor de bloc a scazut dramatic. Vinzatorii au sesizat acest lucru si au inceput sa scada preturile care erau absurd de mari, cu sume care ajungeau si la 20% din pretul cerut acum sase luni. Totusi, vinzarile nu s-au "dezghetat".

Cresc chiriile

In aceste conditii, pentru proprietarii de apartamente varianta inchirierii trebuie luata si ea in calcul. In primul rind, pentru ca cine renunta sa mai cumpere un apartament de care avea nevoie pentru a locui se vede obligat sa inchirieze unul. Deci pe acest segment cererea creste si, ca urmare, si pretul cu care poate fi inchiriat se majoreaza. Lucru care deja se vede.

Intrebarea este, pentru un proprietar de apartament care vrea sa faca o afacere (in sensul ca nu locuieste in acel apartament si il vede ca pe o investitie), ce-i mai bine sa faca: sa il vinda sau sa il inchirieze?

Luati bani 17 ani sau o singura data

Parcurgind anunturile, am constatat ca pe un apartament cu doua camere confort I, neutilat, situat intr-o zona nepretentioasa, dar nu neaparat proasta, in Bucuresti, se cer cam 40.000 de euro. Pe apartamentele similare scoase le inchiriere, proprietarii solicita 200 de euro pe luna. Deci, daca se bate palma pe aceste sume, in 200 de luni de chirie (adica in 16 ani si opt luni) proprietarul apartamentului reuseste sa obtina banii pe care i-ar lua daca l-ar vinde.

Evident, ar ramine cu apartamentul. Calculul este valabil in varianta in care banii obtinuti din chirie nu aduc alt venit, adica nu sint investiti.

4% dobinda la banca

In cazul in care proprietarul alege varianta de investitie (cea mai sigura) intr-un depozit bancar, beneficiaza acum de o dobinda de 4% pe an, in euro. Asadar, in cei aproape 17 ani, ar obtine 56.735 de euro, deci aproape 17.000 de euro in plus fata de pretul pe care l-ar fi obtinut in varianta vinzarii, daca cei 40.000 de euro nu erau investiti.

Facind un calcul cu cei 40.000 de euro tinuti la banca timp de 16 ani si opt luni (adica intervalul de timp in care chiria neinvestita se egalizeaza cu pretul obtinut la vinzare), rezulta ca se obtin 76.904 euro. Deci ies in plus 20.000 de euro, dar apartamentul nu mai exista.

Ati vindut cu doar 20.000 de euro

Rezulta deci o diferenta de doar 20.000 de euro, la sfirsitul celor aproape 17 ani. Adica, cine a ales vinzarea, reiese ca si-a vindut apartamentul pe doar 20.000 de euro. Pentru ca, dupa cei 16 ani si opt luni, aceasta este diferenta dintre banii luati din vinzare si tinuti la banca, si banii luati din chirie si tinuti la banca.

Asadar, varianta vinzarii este avantajoasa doar pentru cei care au nevoie de o suma relativ mare de bani imediat. Pentru ca, pe termen lung, vinzarea este clar o afacerea proasta pentru cine are un apartament in care nu locuieste si vrea sa faca o investitie. Inchirierea pare, asadar, varianta optima. Evident, sint o gramada de variabile care nu se pot calcula acum: ce se intimpla cu preturile, cu cursul de schimb, se vor construi mai multe apartamente noi sau nu, costul utilitatilor va deveni exagerat de mare, vom avea parte de un cutremur care va subrezi sanatos blocurile etc.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.