Bursa continua sa surprinda. Daca vineri parea stoarsa de vlaga, nefiind capabila sa genereze schimburi mai mari de 3,6 milioane de euro, ieri valoarea totala a tranzactiilor a depasit 8 milioane de euro. In total, au fost schimbate actiuni in valoare de 29,34 milioane de lei, echivalentul a 8,29 milioane de euro.

"Valorile tranzactionate au fost atat de mari in mare parte datorita schimburilor mari realizate cu actiuni BRD, pentru care investitorii asteptau o crestere importanta a profitului. Au existat tranzactii mari si cu actiuni ale Bancii Transilvania, iar la SIF-uri cumparatorii au fost destul de agresivi" a afirmat Adrian Ceuca, de la SSIF Broker.

Actiunile BRD au facut toti banii pentru cei care le-au cumparat, crescand cu 5% pe parcursul sedintei si terminand ziua la 12,6 lei. BRD a fost si cel mai tranzactionat titlu al zilei, valoarea schimburilor reprezentand 16,16% din valoarea totala a zilei. Piata se astepta ca banca sa publice rezultate financiare foarte bune, ceea ce de altfel s-a si intamplat la putin timp dupa inchiderea sedintei. Profitul net a crescut in prima jumatate a anului cu 97% fata de perioada similara a anului trecut, ajungand la 304 milioane de lei, echivalentul a 43 de bani pe actiune.

"PER-ul anualizat al BRD a ajuns la 14, in conditiile unor rezultate foarte bune ale bancii. Se stie ca in semestrul al doilea bancile depasesc rezultatele din primul semestru, iar acesta este un impuls suplimentar pentru ca investitorii sa cumpere", afirma un broker de la Finans Securities. "Rezultatele bune ale bancilor au facut ca si SIF-urile sa raporteze un activ net in crestere, in portofoliul acestora existand actiuni la mai multe institutii bancare" adauga el.

Petrom a reusit sa isi revina, dupa ce a avut o saptamana foarte slaba, si a crescut ieri cu 0,42%, in vreme ce Banca Transilvania a continuat in nota obisnuita, ramanand la aceeasi valoare ca la finalul sedintei de vineri.

SIF-urile s-au mentinut in top, insa au ajuns din nou la valorile tranzactionate inainte de ordonanta de marire a pragului de detinere de la 0,1% la 1%. Per total, ele au crescut fata de finalul sedintei de vineri, ca urmare a cresterilor importante ale SIF Moldova, cu 1,37%, si SIF Oltenia, cu 1,78%. Patru titluri au produs tranzactii peste un milion de euro, toate avand o valoare a schimburilor mai mare de patru milioane de lei. Acestea sunt BRD, SIF Moldova, Banca Transilvania si SIF Oltenia. Alti patru emitenti au inregistrat valori ale tranzactiilor mai mari de un milion de lei, acestea fiind Rompetrol Rafinare, SIF Banat Crisana, SIF Transilvania si SNP Petrom. Actiunile SIF Muntenia au generat tranzactii in valoare totala de 875.000 de lei, restul titlurilor avand tranzactii inferioare sumei de 300.000 de lei.

Surpriza zilei a venit din partea Azomures, ale carei actiuni au crescut cu 8,06%, dupa ce vineri, in prima zi de tranzactionare dupa adunarea generala extraordinara, scazusera cu peste 25%. Actionarii Azomures, in frunte cu actionarul majoritar Transworld Fertilizers, au hotarat inchiderea combinatului de ingrasaminte chimice pe o perioada nedeterminata, motivand prin imposibilitatea de a satisface cererea angajatilor pentru o marire a salariilor cu 9,5%.

"Ponderea cheltuielilor cu salariile in totalul costurilor este de 0,8%, iar o crestere a salariilor nu ar fi afectat cheltuielile Azomures" afirma acelasi broker de la Finans Securities. "Se pare ca motivele pentru care a fost inchis combinatul sunt altele. Rezultatele financiare sunt foarte bune, iar PER-ul companiei este 4, unul foarte bun pentru societatile cotate. Investitorii au calculat si au observat ca e o companie valoroasa si profitabila. In plus, exista si experienta Amonil, cu care s-a intamplat un lucru asemanator in trecut".

Indicii bursieri au crescut, de data aceasta mai mult decat vineri, reflectand evolutia pietei in ansamblul sau. Indicele de referinta al Bursei, BET, compus din cele mai performante companii listate, a crescut cu 1,36%, pana la 5.755,86 puncte, tras in sus de cresterea importanta a Bancii Romane pentru Dezvoltare. BET-C, indicele intregii Burse, excluzand SIF-urile, a urcat cu 1,2%, 3.531,21 puncte, iar BET-FI, indicele SIF-urilor, a avansat si el, cu 0,62%, pana la 32.974,70 puncte. ROTX, lansat in colaborare cu Bursa de la Viena si folosit ca baza pentru tranzactii cu derivate in capitala Austriei, a crescut cel mai mult, cu 1,53%, pana la 12.410,70 puncte.

Azomures a avut ieri cea mai mare crestere dintre toate societatile cotate la BVB, la o valoare totala a schimburilor de 102.000 de lei. Combinatul muresean a fost urmat de Electrocontact, cu o crestere de 7,62% si de Armatura Cluj, cu 6,25%. Dintre emitentii mari, in afara de BRD nu au mai existat cresteri la fel de importante, SIF5 fiind pe locul al doilea, cu 1,78%.

Scaderile cele mai mari au venit din partea Carbochim, cu 13,79%, Electroputere, cu 8,18%, si Rolast, cu 4,31%.

"Pe termen scurt nu cred ca mai e loc pentru cresteri. Probabil ca maine Bursa va mai urca putin, dupa care va inchide in scadere", a spus Ceuca. "In cazul BRD, rezultatele bune sunt incluse in pret, iar acest lucru face ca viitoare cresteri sa fie mai greu de realizat", a adaugat el.

Pe piata Odd lot, cele mai tranzactionate actiuni au fost din nou cele ale BRD, cu o suma record pentru aceasta piata, de 179.000 de lei. A avut loc si o tranzactie Deal, cu actiuni SIF Oltenia, in valoare de 510.000 de lei, la pretul de 1,7 lei, mai mic decat pretul de inchidere de pe piata Regular, de 1,72 lei.

"Astept evolutii pozitive la societatile petroliere. BRD va urca in continuare ca urmare a rezultatelor foarte bune pe care tocmai le-a publicat. De asemenea, sectorul farmaceutic trece printr-o perioada buna, la baza stand tot rezultatele financiare foarte bune" prevede brokerul de la Finans Securities.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.