Piata auto romaneasca contrasteaza cu cea vestica. In timp ce in tarile Uniunii Europene vanzarile scad, la noi cresc intr-un ritm accelerat. In primele sase luni ale acestui an piata romaneasca de autovehicule a inregistrat un trend crescator, care a depasit si cele mai optimiste asteptari. In primele sase luni ale acestui an au fost vandute 109.000 masini, fata de perioada similara a anului trecut cand au fost comercializate 64.000 masini.

Numarul de inmatriculari de automobile noi din Europa de Vest s-a redus, in luna iulie, cu 1,8%, pana la 1,21 milioane de unitati, ca urmare a vanzarilor scazute din Marea Britanie, Franta si Spania, a informat asociatia germana a industriei auto VDA, citata de Reuters.

Numarul inmatricularilor din Marea Britanie s-a redus cu 6,6%, in Franta cu 5,1%, iar in Spania cu 2,8%, in timp ce in Germania s-a apreciat cu 1,2%, la fel ca si in Italia, potrivit datelor VDA. In primele sapte luni ale anului, numarul de automobile noi inmatriculate a scazut cu 0,5%, pana la 9,02 milioane de unitati, arata estimarile VDA. Stagnarea vanzarilor de autovehicule s-a datorat ratelor de schimb valutar nefavorabile (in special pe relatia cu dolarul), de preturile ridicate ale materiilor prime si excesul de capacitate.

Trendul din luna iulie il continua pe cel din primele sase luni ale acestui an. Potrivit Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile, vanzarile de autoturisme pe piata vest-europeana s-au diminuat cu 0,71% in primul semestru al acestui an fata de perioada similara a anului trecut.

Constructorii de autovehicule s-au confruntat cu reducerea profitului datorata unei rate de schimb defavorabile (in raport cu dolarul), cresterii preturilor la materii prime si capacitatilor de productie excedentare. Totusi, pentru unii producatorii luna iulie a insemnat o revenire spre un trend crescator al vanzarilor.

In perioada ianuarie-iulie a acestui an, grupul Mercedes a inregistrat o scadere a vanzarilor cu 1,3% fata de perioada similara de anul trecut, dar a avut o revenire in luna iulie, cand a comercializat 100.200 de unitati, cu 2,2% mai mult decat in iulie 2004.

Diferenta de vanzari de autovehicule pe piata romaneasca si ce vestica este explicata de analisti prin gradul de motorizare. In Romania exista o masina la 8 locuitori, iar in Occident, raportul este de un automobil la 2 locuitori.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.