Despre efectele presiunilor grupurilor de interese economice asupra politicului poate ne vom lamuri in curind. In ceea ce priveste efectele scandalului politic dintre presedintie si guvern asupra economiei, costurile pot aparea pe termen mediu si lung.

Meciul intaritat de orgoliile politice dimbovitene s-a mutat in plan economic. Despre efectele presiunilor grupurilor de interese economice asupra politicului poate ne vom lamuri in curind. Cum suporta insa economia cearta dintre palatele puterii politice? Daca privesti lucrurile pe termen scurt, economia pare ca-si vede de treaba ei. O problema va aparea daca disensiunile politice vor afecta calitatea deciziilor guvernamentale cu impact asupra economiei si, in consecinta, asupra mediului de afaceri. Adica pe termen mediu si lung.

Scandalul politic din sinul Aliantei D.A. a ajuns la apogeu chiar in momentul in care Ministerul Finantelor lucreaza la strategia fiscala care va stabili, se spera, de aceasta data exact, ce impozite si taxe se vor mai aplica si in ce cuatum. Strategia este asteptata de oamenii de afaceri care au acuzat in numeroase rinduri instabilitatea fiscala.

Strategie fiscala in mijlocul scandalului

Controversa politica s-ar putea repercuta asupra deciziei de majorare a TVA, propusa de Ionut Popescu, ca fiind cea mai buna solutie pentru a aduce la buget cele 35.000 de miliarde necesare. Pozitia ministrului Finantelor coincide cu cea a presedintelui Basescu in ceea ce priveste majorarea TVA, dar cum guvernul si Presedintia au intrat in contre pe fata, este posibil ca Tariceanu sa nu mai fie de acord cu strategia lui Ionut Popescu. Cu cit se intirzie luarea unei decizii asupra acestei strategii, cu atit sint mai dificil de stabilit celelalte coordonate macroeconomice. "Din fericire, nu mai sintem intr-o economie comunista. Economia isi vede de treaba ei. Dar nu poti sa tragi ziduri chinezesti intre economie si politica. Aceste jocuri politice si puternica lor mediatizare s-ar putea repercuta asupra operativitatii si calitatii deciziilor economice, inclusiv a celor fiscale", sustine consultantul financiar Bogdan Baltazar.

Pericolul iesirii de capitaluri speculative

Un alt pericol care poate surveni in urma certurilor din sfera politicii este legat de piata valutara, mai exact de liberalizarea contului de capital. In contextul in care Romania este potential expusa atacurilor capitalurilor speculative, daca frictiunile politice degenereaza intr-o criza, atunci acela este cel mai potrivit moment de iesire al acestor capitaluri. Efectul ar putea fi o depreciere brusca a leului cu repercusiuni negative asupra dezinflatiei si asa aflata intr-un moment de cumpana. "Am spus-o tot timpul, este nevoie de mare atentie: capitalul se comporta precum iepurele, adica se sperie si fuge la orice zvon", ne-a declarat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Nici investitorii de portofoliu de pe Bursa nu se simt prea bine in cazul unei crize politice. Razvan Pasol, director SSIF Intercapital Invest: "Scandalul dintre presedinte si premier a influentat in sens negativ evolutia actiunilor Rompetrol Rafinare Constanta la Bursa de Valori Bucuresti. Asta deoarece investitorii mari din piata sint foarte atenti la acest tip de declaratii si prefera, pentru o perioada de timp, sa nu mai cumpere actiuni. Totusi, scandalul politic influenteaza in general prea putin evolutia societatilor cotate la BVB", sustine Razvan Pasol, director SSIF Intercapital Invest.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.