Efectele inundatiilor contureaza o criza a graului care se va materializa prin importuri si majorarea pretului painii. Reprezentantii Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) sustin ca aproape trei sferturi din productia de grau nu va putea fi utilizata in panificatie. "Aproape 70% din graul recoltat este incoltit", a declarat presedintele LAPAR, Adrian Radulescu.

Cantitatea de grau de panificatie va fi de 1,8 milioane tone, apreciaza Radulescu. Totodata, el afirma ca avand in vedere ca de anul trecut au mai ramas circa 800.000 tone de grau, productia din acest an va acoperi cererea interna. Pe de alta parte, reprezentantii Rompan ne-au declarat ca cei care mai au grau din productia de anul trecut nu il vor mai vinde, ci il vor pastra pentru consumul propriu. "Nu mai punem mana pe grau vechi", ne-a declarat presedintele Rompan, Aurel Popescu. Acesta apreciaza ca estimarile referitoare la cantitatea de grau furajer sunt hazardate. "Nu stim inca cat grau pentru panificatie vom avea in acest an. In prezent nu stie nimeni acest lucru. (...) Cantitatea necesara pentru panificatie este de 2,5 milioane tone", a mai spus Popescu.

Flutur: Avem procente insemnate de grau furajer

"Avem procente insemnate de grau furajer si ne preocupa comercializarea lui pe piata interna si externa", a declarat, ieri, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. El a afirmat ca nu poate preciza ponderea graului furajer in totalul productiei din acest an, deoarece in prezent se fac analizele referitoare la calitatea productiei recoltate. Pana in prezent s-au recoltat aproximativ 6,9 milioane tone de grau, acestea reprezentand 95% din totalul productiei din acest an.

In acelasi timp, reprezentantii LAPAR afirma ca pierderile inregistrate de producatori sunt de 5-7 milioane lei pe hectar.

Importurile par solutia iminenta

Avand in vedere diferenta dintre productia de grau pe care o estimeaza reprezentantii LAPAR si necesarul pentru piata interna de 2,5 milioane tone, se poate concluziona ca vom fi nevoiti sa importam circa 700.000 tone de grau. In aceasta situatie, pretul painii va fi majorat de producatori o data cu cresterea costurilor de achizitie a materiei prime. Reprezentantii Rompan afirma ca procentul cu care se va scumpi painea va fi cunoscut la 1 septembrie, dupa ce vor fi disponile informatiile referitoare la productia interna care va putea fi folosita in panificatie.

Ajutoare pentru ingrasaminte si seminte

Taranii vor primi primele cupoane pentru cumpararea de ingrasaminte chimice si seminte pentru infiintarea culturilor vor ajunge la producatorii agricoli pana la sfarsitul acestei luni, a anuntat ministrul agriculturii. "Speram ca pana la 20 august sa trimitem in teritoriu primele bonuri valorice destinate achizitionarii de ingrasaminte chimice si seminte pentru infiintarea culturilor", a precizat Flutur.

Valoarea totala a subventiilor acordate de stat producatorilor agricoli se ridica la 1,750 milioane lei vechi la hectar. Din aceasta suma 400.000 lei vor fi alocati motorinei, iar restul de bani vor fi destinati achizitionarii de seminte si ingrasaminte chimice. Cupoanele se vor acorda doar producatorilor care detin sub cinci hectare de pamant agricol. Pentru acest program, ministerul va primi prin realocari bugetare fonduri de 250 milioane de lei noi.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.