Scaderea interesului pentru Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a resimtit si ieri, valoarea tranzactiilor trecand cu putin peste 6 milioane de euro, impinsa usor si de faptul ca moneda europeana a scazut din nou fata de leu, cu 42 de unitati. Societatile de investitii financiare (SIF-uri) au inceput sa scada din punct de vedere al valorii tranzactiilor, totalizand circa 10 milioane de lei, dupa ce luni ajunsesera la 17,6 milioane de lei. Schimburile cu actiuni ale SIF-urilor au scazut si ca pondere in totalul tranzactiilor efectuate ieri la Bursa, ajungand la 51%, de la 67% luni.

De data aceasta au existat mai multe companii cu valori apropiate ale tranzactiilor, alaturi de SIF-uri si BRD reaparand in prim-plan Rompetrol, Petrom si Banca Transilvania. Actiunile celorlalte companii au fost tranzactionate intr-o masura mai mica, totalizand mai putin de 500.000 de lei pe parcursul celor patru ore ale sedintei.

"Valoarea tranzactiilor e influentata pe de o parte de faptul ca, prin traditie, vara schimburile scad, pe de alta de lipsa unor evenimente importante pentru companii. Investitorii asteapta noi informatii despre companiile listate", spune Iulian Buturuga, de la Bucuresti Global Invest.

Un alt broker este de parere ca scaderea treptata a valorii tranzactiilor are legatura cu evolutia SIF-urilor. "Calmarea pietei o pun pe seama faptului ca a trecut evenimentul asteptat, respectiv ridicarea pragului de detinere pentru SIF-uri de la 0,1% la 1%", afirma acesta. Banii investiti in cele cinci societati de investitii financiare au ramas in piata, iar "in momentul in care lumea s-a descarcat de pe SIF-uri a trecut pe alte actiuni".

Dupa cresterea din ziua precedenta, toti indicii au avut parte de scaderi, intre 0,67% (ROTX, folosit ca baza pentru tranzactii cu derivate la Wiener Boerse) si 0,96% (BET-Fi, format din cele cinci SIF-uri). Cel mai important indice al BVB, BET, compus din cele mai lichide si mai mari companii de la Bursa, a scazut cu 0,91%, iar BET-Compozit, format din toate titlurile, mai putin cele ale SIF-urilor, a pierdut 0,88 procente.

Valorile indicilor erau, la finalul sedintei, 5.697,83 puncte pentru BET, 12.161,07 pentru ROTX, 3.491,74 puncte pentru BET-C si 32.963,32 pentru BET-Fi.

La baza reculului inregistrat de indicii bursieri a stat scaderea cu 4,47 procente a pretului actiunilor Rompetrol Rafinare. In cadrul BET, ponderea acestei companii este de 20%, maximul admis pentru cel mai important indice al Bursei de Valori Bucuresti.

Scaderea pretului actiunilor Rompetrol Rafinare este pusa de Iulian Buturuga pe seama factorilor conjuncturali. "Este un moment de reajustare a valorii actiunilor, si nu o scadere a acestora", spune el.

Cealalta societate petroliera importanta, Petrom, a tras si ea in jos indicele BET, scaderea ei fiind de 0,21% pe parcursul sedintei de ieri. Cele mai importante doua banci de la Bursa, care au de asemenea o pondere de 20 de procente in cadrul BET, au atenuat scaderea acestuia, pretul actiunilor BRD - Groupe Soci?t? G?n?rale, crescand cu 0,85%, in vreme ce Banca Transilvania a ramas la aceeasi valoare de piata.

Antibiotice Iasi, Oltchim si Rulmentul Brasov au influentat si ele in mod negativ indicele BET, prin scaderile cu 0,65%, 2,69%, respectiv 1,32%.

Variatiile inregistrate in sedinta de ieri au fost relativ mici comparativ cu cele din alte zile. Putinele titluri care au crescut s-au oprit la mai putin de 5%, cea mai mare urcare fiind cea a Carbochim Cluj Napoca, urmata de Electrocontact Botosani, cu 4,08% si Armatura Cluj, cu 3,57%. Singurul emitent mare ale carui titluri au crescut ieri a fost BRD.

Cea mai mare scadere a avut-o Rafinaria Astra Romana, cu 8,55%, urmata de Electroputere Craiova, cu 5,09%, si de Vae Apcarom, cu 4,65%. Exceptand Rompetrol Rafinare, companiile importate au avut scaderi mici, cu mai putin de doua procente.

Au avut loc si doua tranzactii speciale deal, cu pachete mari de actiuni, cu 48.000 de titluri BRD, respectiv 240.000 de titluri SIF Banat Crisana (SIF1). Pretul BRD a fost, pe piata Deal, de 11,5 lei, fata de valoarea de 11,9 lei cu care actiunile bancii au terminat sedinta, iar cel al SIF1 1,63 lei, fata de pretul de final de 1,62 lei.

Piata Odd lot, pentru pachete mai mici de 500 de actiuni, a fost dominata de BRD, care a terminat sedinta la 11,7 lei. Urmatoarele titluri ca valoare a tranzactiilor Odd lot au fost cele ale SIF-urilor.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.