La sosea aproape ca nu mai gasesti terenuri sau locuinte de vanzare. Daca prinzi totusi o proprietate langa Arcul de Triumf, devii vecin cu ambasadele Suediei, Rusiei si Venezuelei.

Care-i cea mai selecta zona din Bucuresti? Unii spun ca Primaverii, dar probabil ca in aceasta optiune cantareste foarte mult faptul ca pe bulevardul cu acelasi nume a locuit Ceausescu. Baneasa-Pipera inseamna moda ultimilor ani, dar aici mai trebuie lucrat la infrastructura, pentru a dobandi un acces mai facil catre centrul orasului.

Soseaua Kiseleff porneste din Piata Victoriei si atrage privirile in primul rand prin vilele cu arhitectura clasica. Printre modalitatile de relaxare ale bucurestenilor de-acum si de pe vremuri, plimbarea "la sosea" reprezinta un prim semn de emancipare si bun-gust. Argumentele au inceput sa curga, nu? Daca ne uitam in raportul Eurisko pe 2004, vom vedea ca zona nu este neaparat cea mai scumpa din Capitala. Cu 1.200-1.500 euro pe metrul patrat de constructie, aceasta se afla un pic in urma fata de Soseaua Nordului (1.200-2.500 euro/mp), Primaverii (1.500-2.000 euro/mp), Dorobanti (1.200-1.700 euro/mp).

Terenuri la 1.500 euro/mp

In Kiselef, problema ar fi ca nu prea mai avem ce cumpara, ofertele de imobile fiind aproape inexistente. Nu mai mira pe nimeni cand un proprietar cere 1.500 euro pe metrul patrat de teren, sau poate sume si mai mari. Cladirile costa si ele de pe la 300.000 euro in sus, dar specialistii cad de acord ca aici nu se poate vorbi de kitsch-uri.

Impresie generala: trafic intens si totusi liniste, constructiile fiind protejate de copaci umbrosi. Soseaua poarta numele lui Pavel Dimitrievici Kiseleff, generalul rus cu contributii decisive la dezvoltarea orasului. Plecand de la Arcul de Triumf, prima cladire importanta care ne iese in cale, pe partea stanga, este ambasada Venezuelei. Ceva mai incolo, o vila alba, cu balcon inalt - sediul Fundatiei Nicolae Titulescu, stabilit in imobilul unde a locuit marele om politic in perioada 1912-1937. Urmeaza ambasada Suediei si apoi o curte mare, napadita de iarba, avand si un fel de fantana cu margini de piatra. Vila - rozalie, frumoasa, probabil nelocuita. Gard in gard, o alta curte, asemanatoare cu cealalta, protejata insa de un afis cu "caine rau".

Vizavi se zareste printre copaci terasa Triumf, iar perpendicular pe dreapta se fac strazile Mahatma Gandhi, Docentilor, sergent Vasile Dorobantu. Acestea sunt populate tot cu vile in stil clasic, majoritatea P+1.

Greu sa te muti pe Kiseleff, dar cine reuseste s-o faca nu se va plange de lipsa vecinilor "cu staif". Lista cladirilor impozante continua cu resedinta ambasadorului SUA si sediul ING (pe dreapta, cu mergi catre Victoriei), sediul PSD si ambasada Rusiei (pe partea cealalta). Intre aceste ultime doua imobile, se construieste un bloc modern, de catre compania Bogart. Beneficiarul il aflam de pe un panou pe care scrie "obiectiv: ambasada Canadei". Pana la Guvern, mai sunt si doua lacase de cultura, Muzeul Taranului Roman si Muzeul Geologic. In capatul soselei, "Grigore Antipa", dedicat istoriei naturale.

No fast-food!

Pe stanga, daca o iei pe Tuberozelor, treci de o alta ambasada, a Belarusului, si te intampina in capatul aleii un adevarat castel. Apoi incepe strada Gheorghe Bratianu, cu blocuri interbelice, unul dintre ele aflat in plina reamenajare. De aici dai in Parcul Kiseleff (cu multa verdeata si locuri de joaca pentru copii), care se intinde pana in Bulevardul Aviatorilor.

Interesant ca pe Kiseleff nu au aparut fast-food-uri care sa altereze aspectul de epoca. Cine vrea un sandwich ori o shaorma, le gaseste la cateva minute de mers pe jos, in Piata Victoriei. Acesta pare sa fie atu-ul zonei. Ai evadat in trecut, dar poti ajunge repede in centrul orasului, cu agitatia specifica prezentului.

Preturile cresc necontenit in absenta ofertei

"Pe Soseaua Kiseleff, metrul patrat de teren costa 1.500 euro si chiar mai mult. Preturile pot creste oricat, pentru ca nu mai sunt terenuri de vanzare si in general nu prea mai exista nimic de vanzare in aceasta zona. Ea este considerata ca fiind cea mai selecta din Bucuresti, alaturi de cartierul Primaverii."
Cristian Ungureanu, director general la agentia imobiliara Unic Company


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

{* *}

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.