Romanii mizeaza pe euro si isi plaseaza economiile in aceasta valuta dupa ce cursul acestei monede a scazut la un nivel fara precedent in raport cu leul, in speranta unor castiguri facile. "Clientii cumpara sume mai mari decat de obicei: 300-400-500 euro. Exista si cumparari frecvente de 2.000", ne-a declarat angajata unei case de schimb valutar.

Chiar daca o parte din acesti bani sunt destinati vacantelor peste granite, aproape fiecare roman care are economiile in lei este tentat sa cumpere euro, gandindu-se ca moneda europeana se va aprecia semnificativ in urmatoarea perioada. Numai ca, in cazul unei aprecieri de numai 0,1 lei a monedei europene, diferentele dintre cursul practicat la cumparare si la vanzare, vor reduce "profitul" la zero.

Marje mari la casele de schimb

Casele de schimb valutar nebancare practica marje mari de circa 0,12 lei, care amintesc de perioada in care BNR intervenea fara a se ascunde pe piata valutara pentru a ajuta leul sa se intareasca sau, dimpotriva, il devaloriza. Marjele mari ii protejeaza pe patronii caselor de schimb de eventualele pierderi, indiferent cat de repede s-ar produce schimbari pe piata valutara. In acelasi timp, casele de schimb ale bancilor comerciale practica marje ceva mai scazute, de pana la 800 lei.

'Populatia sa se abtina de la speculatii>>

Bancherii recomanda populatiei sa reziste tentatiei de a face tranzactii speculative. "Cei care au banii numarati e bine sa se abtina de la speculatii valutare, mai ales in momentele acestea in care piata este putin 'nervoasa>>", afirma presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea. Aceasta recomandare vine in conditiile in care Ghetea considera ca moneda europeana nu ar trebui sa se mai deprecieze pentru deja a avut o cotatie foarte scazuta.

La finele anului, 3,4 lei pentru un euro

Consultantul financiar Bogdan Baltazar apreciaza ca la finele acestui an euro va fi cotat la 3,4 lei. "BNR va mai ajuta euro la un moment dat", anticipeaza Baltazar. In ceea ce priveste estimarile cotatiilor pe termen scurt, dealerii apreciaza ca in cateva zile cotatia euro va scadea la 3,3 lei. Totodata, acestia se asteapta si ca BNR sa intervina pentru a "propti" euro la 3,5 lei.

BNR a apelat la majorarea dobanzii pentru a tine in frau inflatia

Din perspectiva sumbra a ratei inflatiei la finele anului, Banca Nationala a Romaniei (BNR) apelat la majorarea dobanzii cu care opereaza in piata, pentru a atrage in vistieria sa surplusul de bani. Consiliul de Administratie al BNR a decis unificarea dobanzii de politica monetara cu cea cu care opereaza in piata, numita de sterilizare, la nivelul de 8,5%. Daca dobanda de politica monetara - cea care da "semnale" pietei a fost redusa, dobanda pe care banca centrala o plateste pentru banii depusi de bancile comerciale a fost majorata. "Au crescut-o de fapt pentru ca a fost si de 6% si de 8%", afirma consultantul financiar Bogdan Baltazar.

Cele doua dobanzi au fost unificate incepand cu data de ieri. Decalajul dintre cele doua dobanzi a aparut in luna aprilie, cand BNR transmitea bancilor insistent semnale pentru ca acestea sa reduca dobanzile practicate la depozitele constituite in lei pentru a descuraja intrarile de capital speculativ.

Pe de alta parte, conducerea BNR a aprobat primul Raport trimestrial asupra inflatiei, care analizeaza evolutia indicatorilor macroeconomici, identifica principalele provocari si constrangeri pentru implementarea politicii monetare si prezinta perspectivele inflatiei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.