Rusii au descoperit, pe langa comunism, vodca, frig si nationalism, creditul de consum. O spun cozile interminabile de la magazinul de mobila IKEA (si nu numai), unde moscovitii se inghesuie pentru a cumpara ultimele creatii de mobila usor de montat, practica si la un standard de calitate ridicat.

Dar o coada la fel de mare s-a format si la ghiseul bancii de credit Delta Bank din interiorul magazinului, unde aceiasi moscoviti se inghesuie sa obtina un credit pentru a cheltui niste bani care nu sunt ai lor pe mobila care le va ramane lor.

Rusii sunt foarte incantati de ideea de a-si permite obiecte cu atata usurinta, fara a mai strange ban cu ban, iar Delta Bank a inteles perfect mecanismul acum trei ani, cand a patruns pe o piata aproape inexistenta, care se asteapta sa se dubleze pe termen scurt.

GE Consumer Finance a cumparat Delta Bank anul trecut pentru suma de 150 de milioane de dolari, ca parte a unui mozaic global, din care face parte si China.

Intr-o tara in care cash-ul este rege incontestabil, iar 70% din rusi nici macar nu au un cont bancar, ideea creditului instant este inca revolutionara.

Pionierii creditului de consum - Russky Standart, Home Credit si Delta Bank - se bat pe potentialii clienti, pe care ii ademenesc in magazine cu credite instant pentru un frigider nou, un televizor mai mare sau o canapea mai confortabila, fara a mai investi inutil in filiale bancare costisitoare.

Un studiu recent releva ca o patrime din rusi au luat credit anul trecut. Asta inseamna mult, daca ne raportam la cresterea cu 107% din 2004, dar putin daca vorbim in cifre: 22 de miliarde de dolari, adica mai putin de 4% din PIB.

Rusia inca nu dispune de infrastructura necesara verificarii potentialilor escroci, carora le cam bate vantul prin buzunare dar vor produse scumpe, iar bancilor li se va cere sa se ralieze birourilor de credit abia din 1 septembrie.

Pana acum, insa, rusii au demonstrat o seriozitate fara cusur in ceea ce priveste rambursarea creditelor.

"Ceea ce am aflat este ca rusii chiar platesc inapoi banii imprumutati.", a declarat presedintele GE Consumer Finance. "Rusii chiar vor sa aiba o istorie a creditului nepatata."


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.