In curand, spun analistii, tendinta se va inversa

Intarirea leului nu trebuie perceputa ca un efect al revigorarii economiei. In schimb, trebuie privita ca o consecinta a intrarilor de valuta in tara si in acelasi timp ca un lucru strict favorabil procesului de dezinflatie. Cam astfel am putea concluziona aprecierea nefireasca a monedei nationale in ultima perioada. Din cauza intrarilor masive de valuta, atat din investitii directe, cat si din privatizari, precum si din banii trimisi din strainatate, s-a ajuns la o oferta mare de valuta pe piata. Aceasta nu poate fi absorbita in economia reala si atunci euro, in principal, se devalorizeaza fata de leu.

Moneda nu reflecta clasa reala a economiei

"Intarirea leului din ultima luna nu reflecta revigorarea economiei", subliniaza analistul Florian Libocor. "Nu exista nici un fundament real din punct de vedere economic ca sa se intample asa ceva. Mai devreme sau mai tarziu trendul acesta se va inversa", spune, la randul sau, analistul Dragos Cabat. De boala asta au suferit multe tari, iar literatura de specialitate o numeste "sindromul olandez".

Nu este normal sa ti se aprecieze moneda atata timp cat nu ai o economie mai performanta, deci nu ai cresteri de productivitate mai mari decat tarile fata de care iti apreciezi moneda. Apar, prin urmare, derapaje economice, de genul deficit de cont curent, deficit bugetar, inflatie, care vin una dupa alta. La aceasta situatie, BNR e spectator in momentul de fata. Este anormal ceea ce se intampla pe piata valutara, ceea ce perturba mediul economic si asa destul de fragil, considera mai toti analistii financiari. In perioada aceasta, de apreciere severa a leului, in care am trecut de la peste 36.000 la 34.400 lei vechi pentru un euro, se pune intrebarea: care e politica BNR?

"Cred ca banca centrala a inclinat spre acceptarea unui derapaj mai mare la deficitele externe, ca pret al incercarii de a tine inflatia aproape de 8% in 2005", opineaza fostul ministru de Finante Daniel Daianu. In opinia sa, BNR doreste pentru lunile iulie si august o inflatie foarte mica, dar nu exista corespondent in realitate, unele preturi dublandu-se aproape in urma inundatiilor.

Pentru perioada ce vine se asteapta o schimbare a situatiei, ba chiar o inversare, dupa unii analisti. "Nu cred ca BNR va lasa cursul sub 34.000 lei pentru un euro; ar fi excesiv de mare variatia; am avea o apreciere de circa 6% a leului in termeni nominali. BNR si-a asumat riscul de a vedea exportatorii tipand, dar nu cred ca va putea sa intinda coarda prea mult si va interveni la un moment dat", mai spune Daianu. Perspectiva schimbarii situatiei este foarte apropiata pentru unii observatori ai pietei valutare. "Ma astept din zi in zi sa aiba loc o corectie a cursului de schimb la nivelul de 35.000 lei vechi pentru un euro. Mai precis, in moneda noua, de 4-5 bani", anticipeaza Florian Libocor.

Deprecierea valutelor se accentueaza pe zi ce trece

Leul romanesc a castigat, ieri, mai bine de 200 de unitati, atat in raport cu euro, cat si fata de dolarul american. Moneda unica este cotata acum la 3,4306 lei, dupa ce, vineri, valora 3,4508 lei, iar dolarul a scazut pana la 2,7702 lei, de la o cotatie de 2,7904, stabilita vineri. De la inceputul lunii august, euro a pierdut 708 unitati in raport cu leul, iar dolarul american - 907 unitati.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.