Bucurestiul a pierdut pozitia de cel mai ieftin oras european, fiind depasit de Kiev si Belgrad, dupa ce capitala Romaniei a urcat 21 de locuri in cel mai recent clasament mondial bianual realizat de The Economist Intelligence Unit (EIU), citat de Mediafax.

Astfel, daca anul trecut Bucurestiul se afla pe locul 112 in clasamentul mondial, capitala a avansat pana pe pozitia 91, in timp ce Kiev ocupa locul 93, iar Belgrad, 108.

Cele mai dinamice orase, din punct de vedere al costurilor de trai, sunt cele din tarile care au aderat la UE de curand sau se afla in curs de aderare, precum si cele care nu sunt legate de euro.

Chiar daca Tokyo ramane cel mai scump oras din lume, intarirea monedei nationale norvegiene a facut ca Oslo sa urce in acest an pe pozitia secunda, depasind Osaka. Varsovia, Praga, Budapesta si Bratislava au resimtit rapid impactul aderarii la UE in 2004, avansand cu 37, 20, 12 si respectiv 10 locuri in clasamentul mondial.

Lisabona, cel mai scump oras din zona euro

In ceea ce priveste zona euro, cel mai putin scump oras este Lisabona, aflat pe locul 52 in topul general, chiar daca este cu doar 11% mai ieftin decat New York. Practic, cu exceptia oraselor Tokyo si Osaka Kobe (locul 3), primele 16 pozitii din clasament sunt ocupate de destinatii europene, respectiv Reykjavik, Paris, Copenhaga, Zürich, Londra, Geneva, Helsinki, Viena, Frankfurt, Milano, München, Stockholm si Berlin. In cazul oraselor americane, evolutia a fost exact inversa, acestea coborand in clasament pe fondul deprecierii dolarului si mentinerii unui nivel neschimbat al preturilor.

Rezultatul este ca nici o localitate din SUA nu se afla printre primele 30 cele mai scumpe din lume. New-York, aflat pe pozitia 35, este acum mai ieftin decat orase precum Wellington, Barcelona si Seoul. Totodata, costurile de trai din Canada au crescut corespunzator, Montreal si Vancouver fiind la fel de scumpe ca si Washington. America Latina este in continuare printre cele mai ieftine regiuni din lume. Cel mai scump oras din regiune este si in acest an Mexico (locul 68), in timp ce Bogota a inregistrat cea mai rapida evolutie, urcand 20 de locuri pana pe 88.

Orasele din Asia au coborat in clasamentul general mai ales in urma deprecierii dolarului, din cele 37 de localitati incluse in sondaj doar sapte avansand in acest an. Dintre acestea, cel mai mult a urcat Seul, plasat acum pe pozitia 16 fata de 33 anul trecut. Si Orientul Mijlociu a avut o evolutie descendenta, legaturile stranse cu dolarul si inflatia mica reducand costurile de trai in regiune, in ciuda scumpirii petrolului. In schimb, multe localitati din Africa au urcat in topul mondial, cauzele tinand de rata de schimb a monedelor locale fata de euro, inflatie si cresterea economica.

Cea mai spectaculoasa evolutie a fost consemnata de Zimbabwe, a carei capitala a avansat 51 de locuri, pana pe pozitia 71 la nivel mondial. Si in acest an, cel mai ieftin oras din lume este Teheran, nivelul costurilor de trai fiind mai putin de o treime din cel al New York-ului.