Companiile Alcatel si Ericsson vor furniza in urmatorii trei ani echipamente pentru modernizarea infrastructurii RomTelecom si trecerea la o noua retea, Next Generation Network (NGN), valoarea proiectului fiind de circa 500 milioane euro. In luna iulie, Consiliul de Administratie al RomTelecom a aprobat planul de dezvoltare a retelei NGN, dupa selectarea furnizorilor in cadrul unei licitatii internationale.

Proiectul va permite RomTelecom sa furnizeze servicii Internet de mare viteza, noi aplicatii audio si video, precum si noi servicii de date si voce pentru clienti. De altfel, compania si-a propus ca, pana in anul 2007, sa atinga o cota de 70% din piata de servicii Internet si transmisii de date. In acelasi timp, RomTelecom urmareste sa transfere in totalitate traficul de voce pe suport Internet, asa numitul VoIP (Voice over Internet Protocol - voce pe suport Internet), cu efecte pozitive semnificative asupra costurilor de exploatare a retelei si cheltuielilor companiei.

Intentiile privind modernizarea infrastructurii operatorului au fost anuntate de oficialii RomTelecom la finale lunii februarie. RomTelecom este cel mai important operator de telefonie fixa de pe piata autohtona, cu aproximativ 4,3 milioane de linii in exploatare. Dintre acestea, 80% sunt digitale si 90% automate. In plus, compania opereaza peste 30.000 de kilometri de fibra optica. In primul trimestru, RomTelecom a obtinut un profit net de 46,1 milioane de euro, in crestere cu peste 356% fata de perioada similara a anului 2004, in timp ce veniturile operationale au avansat cu 12%, pana la 225,7 milioane de euro. Rezultatele pe primele sase luni vor fi date publicitatii la sfarsitul lunii august, o data cu raportul semestrial al grupului elen de telecomunicatii OTE, actionarul majoritar, cu 54,01% din capital, al operatorului roman. Restul actiunilor sunt controlate de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.