Nu va exista nici o esalonare a datoriilor cluburilor de fotbal la buget, a amenintat ieri presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu, suparat de faptul ca pana in prezent acestea au platit o parte infima din sumele datorate statului. „Nu va exista nici o esalonare si nu se va face nici o exceptie“, a spus Bodu. In opinia sa, datoriile vor fi recuperate in momentul in care se vor declansa procedurile de insolvabilitate a cluburilor.

Potrivit presedintelui ANAF, sumele totale datorate la bugetul de stat de cluburile de fotbal la nivel national se situeaza la 19,6 milioane de euro.

Bodu a mai anuntat ca ANAF a amendat pentru evaziune fiscala, cu peste 97 miliarde de lei vechi firmele din domeniul producerii si comercializarii alcoolului si bauturilor alcoolice in urma unui control realizat la cateva sute de agenti economici.

"Al Capone era mic copil pe langa producatorii romani din domeniul alcoolului. Metodele de evaziune sunt din ce in ce mai sofisticate. Domeniul alcoolului este un domeniu in care evaziunea fiscala este maxima. Prejudiciile aduse statului de producatorii din acest sector depasesc 1.100 de miliarde de lei vechi", a declarat Bodu.

Presedintele ANAF a promis ca in trei saptamani firmele fantoma vor disparea din punct de vedere fiscal, deoarece in scurt timp facturile emise de acestea nu vor mai putea produce efecte.

"Am emis un ordin pe care l-am transmis Monitorului Oficial prin care se stabileste regimul firmelor fantoma. In urmatoarele trei saptamani vom definitiva o lista a acestor firme pe care o vom publica pe site-ul ANAF si in Monitorul Oficial", a spus Bodu.

In aceasta lista vor fi trecute firmele care nu au depus situatii financiare niciodata, care se sustrag controlului si care nu sunt gasite la sediul declarat.

In schimb, ANAF a incasat in mare parte amenzile de cinci miliarde lei vechi aplicate producatorilor si distribuitorilor de tigarete si produse din tutun pentru incalcarea Codului de procedura fiscala si a Legii contabilitatii.

"Chiar daca au fost contestatii la deciziile noastre, in proportie mare amenzile au fost achitate", a declarat Bodu.

Intrebat de ziaristi despre fabrica Anghelescu, una dintre firmele de profil careia ANAF i-a revocat autorizatia de antrepozit fiscal, Bodu a precizat ca, in urma unei hotarari judecatoresti, fabrica functioneaza in continuare.

"Firma a contestat in instanta hotararea de revocare, iar judecatorul a hotarat suspendarea revocarii. Acum nu mai este treaba mea, intrebati-o pe doamna ministru Macovei despre situatia reformei in Justitie", a precizat Bodu.

In luna iunie, ANAF a anuntat ca a amendat 16 producatori si distribuitori de tigarete si produse din tutun pentru incalcarea Codului de procedura fiscala si a Legii contabilitatii.

"Toti producatorii, distribuitorii si comerciantii de tutun au fost controlati la fel. Nu ne intereseaza cine sunt administratorii si asociatii companiilor. Acolo unde am constatat nereguli am aplicat normele legale in vigoare. Cel mai grav caz este Anghelescu Industry", a declarat presedintele ANAF.

In urma controalelor la Anghelescu Industry, unde printre asociati figureaza Florian Anghelescu, a fost descoperita o evaziune fiscala de circa 650.000 de euro, rezultata din faptul ca firma nu tine evidente exacte si actualizate cu privire la materiile prime si produsele accizabile.

In cazul companiei European Tobacco Romania au fost aplicate doua amenzi de un miliard de lei, pentru vanzari de produse sub costul de productie, respectiv neanuntarea autoritatilor fiscale, in termenul legal, cu privire la modificarea datelor initiale avute in vedere la eliberarea autorizatiei.

De asemenea, a fost revocata autorizatia de antrepozit fiscal.

La societatea Continental Tabacco Romania s-a constatat ca in cadrul antrepozitului fiscal de productie functioneaza o alta societate comerciala, Taban Tobacco, distribuitor de tigari.

In cazul JTI International Manufacturing Romania, ANAF a aplicat o amenda de un miliard de lei pentru nerespectarea prevederilor Codului Fiscal, in spatiul destinat produselor cu regim suspensiv fiind gasite materiale care nu faceau obiectul acestui regim. La aceasta firma si la JTI International Romania a fost propusa si derularea inspectiei generale.

O sanctiune de un miliard de lei a fost stabilita si pentru R&M Tabacco, pentru neanuntarea autoritatilor fiscale, in termenul legal, cu privire la modificarea datelor initiale avute in vedere la eliberarea autorizatiei. La companiile Philip Morris Romania, Galaxi Tabacco Bucuresti si Gallaher Romania nu au fost constatate nereguli.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.