Marile companii de utilitati continua sa fie interesate de noi investitii in Romania si Bulgaria, atrase de ritmul rapid de dezvoltare economica atins de cele doua state, care urmeaza sa adere la Uniunea Europeana in 2007, comenteaza Reuters, preluata de Mediafax. "Vom participa la procesul de privatizare din Romania, in special in zona de nord, unde suntem deja implicati in domeniul gazelor naturale, astfel incat vom beneficia de economii", a declarat Walter Hohlefelder, membru in consiliul de conducere al E.ON Energie, care a participat la un seminar organizat la Londra.

El a adaugat ca regiunea este foarte atractiva pentru E.ON datorita dezvoltarii macroeconomice si ca grupul intentioneaza sa-si extinda activitatile si in Republica Ceha, Slovacia si Bulgaria.Romania urmeaza sa continue, in acest an, vanzarea unor mine de carbune si a unor centrale energetice si sa finalizeze privatizarea companiilor de distributie a energiei electrice in 2006, considerata un element esential al reformei din sectorul energetic inainte de aderarea la Uniunea Europeana. "CEZ intentioneaza sa devina una dintre cele mai importante companii din domeniu", a spus Omar Abbosh, de la firma de consultanta in domeniul utilitatilor Accenture.

CEZ, al doilea mare exportator energetic din Europa, a facut doua achizitii in regiune, respectiv distribuitorul roman de electricitate Electrica Oltenia si trei retele de electricitate in Bulgaria. O concurenta intensa vine si din partea unor grupuri ca E.ON, RWE si Enel, care au facut investitii mari in Europa de Est.

Anul trecut, grupul italian Enel a achizitionat SE, cea mai mare companie de generare a energiei din Slovacia, pentru care a concurat si CEZ. In alte state din Europa Centrala, vanzarile s-au diminuat. In Polonia si Republica Ceha, de exemplu, procesul de privatizare a fost incetinit de opozitia populatiei, dar si de modificarea strategiei guvernamentale. In Polonia, autoritatile au preferat ca activele din sectorul energetic sa fie privatizate prin intermediul unor oferte publice de actiuni, din cauza opozitiei populatiei fata de vanzarea directa catre investitori straini.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.