Chiar daca normele de creditare ale BNR vor intra in vigoare la finele lunii august, bancile nu vor putea verifica gradul de indatorare al clientilor nici macar in sistemul bancar cel putin timp de opt luni. In prezent, numai una dintre institutiile bancare autohtone raporteaza la Biroul de Credit si asa-numitele "informatii pozitive", adica date si despre clientii care au contractat credite, dar nu au intarziat rambursarea acestora.

Pana cand toate bancile care acorda imprumuturi vor raporta astfel de informatii la Biroul de Credit vor trece mai mult de opt luni, sustine directorul Biroului, Serban Epure. "Cred ca aceasta faza va dura mai mult decat prima (n.r.: raportarea de catre banci a rau-platnicilor), care a durat aproximativ opt luni", ne-a declarat Epure. Institutiile care acorda finantari le vor cere clientilor, incepand cu 29 august, declaratii pe propria raspundere referitoare la angajamentele lunare asumate, adica toate ratele pe care le au de achitat. In cazul in care acestia s-au angajat deja sa achite rate care depasesc 40% din veniturile nete lunare, respectivul finantator va refuza acordarea unui imprumut.

In concluzie, cei care vor dori neaparat sa contracteze un imprumut vor fi tentati sa declare institutiei creditoare ca nu au de achitat alte rate lunare. Sanctiunile pentru astfel de situatii sunt prevazute in Codul Penal, ne-a declarat consilierul guvernatorului, Adrian Vasilescu. Mai mult, acesta adauga ca bancile ar putea refuza in viitor clientii care au recurs la astfel de proceduri. In prezent exista baze de date numai cu clientii rau-platnici, una este a Biroului de Credit - institutie infiintata de bancile comerciale, iar alta, la Centrala Riscurilor Bancare a BNR.

Avand in vedere ca baza de date a Biroului de Credit nu are informatii suficiente decat despre rau-platnici, BNR poate obliga bancile sa raporteze la CRB informatii despre toti clientii creditati. Chiar daca banca centrala va lua si aceasta masura, bancile nu vor putea verifica insa cuantumul obligatiilor asumate de clienti catre societatile de leasing si cele financiare.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.