Principalele firme furnizoare de tichete de masa inregistreaza rate ale profitabilitatii nete intre 48 si 375 la suta

Conform notei de fundamentare a proiectului legislativ, folosirea cardurilor ar permite economisirea a 70 de milioane de euro anual. Renuntarea la sistemul actual, posibila doar prin dotarea tuturor magazinelor alimentare din tara cu cititoare de carduri

Afacerea tichetelor de masa este una deosebit de profitabila pentru firmele care le tiparesc si le distribuie, in prezent, agentilor economici pentru angajatii acestora. Profitul este foarte mare, ca si comisioanele percepute de aceste firme, iar rentabilitatea financiara ajunge, in unele cazuri, pana la 375 la suta. Exista, insa, si o parte nemultumita de aceasta afacere: o parte a patronilor, care considera ca pierd sume importante de bani prin tichetele de masa oferite salariatilor. Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR) a propus spre dezbatere partidelor parlamentare si Guvernului Romaniei un proiect de lege pentru introducerea pe piata a sistemului de carduri electronice de masa.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de lege, inlocuirea tichetelor de masa cu cardurile electronice (similare celor pentru salarii) are ca principale avantaje asigurarea transparentei, a unui control mai strict asupra banilor si permite economisirea a pana la 70 de milioane de euro prin eliminarea comisioanelor platite de agentii economici la rascumpararea tichetelor.

"Fata de legea in vigoare, proiectul UNPR aduce cateva propuneri menite sa asigure reguli mai stricte in acordarea acestor facilitati. UNPR propune deducerea cheltuielilor cu cardurile de masa din impozitul pe profit. De asemenea, institutiile bugetare si societatile de stat care nu realizeaza profit nu vor putea acorda carduri de masa decat prin emiterea unei hotarari de Guvern in acest sens. Proiectul UNPR prevede interzicerea comercializarii de bauturi alcoolice si de tigari pe baza cardurilor de masa. Nu in ultimul rand, se elimina obligativitatea consumarii cardurilor de masa in interval de o luna si extinde aceasta perioada pe termen nelimitat", se arata intr-un comunicat al patronatului.

Printre alte avantaje cu care organizatia patronala vrea sa-si "vanda" proiectul de lege mai sunt invocate unele precum faptul ca fiecare societate care acorda angajatilor carduri de masa va putea lucra cu banca la care are deschise conturi sau in functie de oferta, in acest fel, alegerea furnizorului nemaifiind stabilita, ca pana in prezent, prin consens intre angajator si sindicat, ci dictata de regulile concurentei si de piata cardurilor, eliminarea costurilor de tiparire a tichetelor de masa, eliminarea comisioanelor de rascumparare care ajung in prezent pana la opt la suta din valoarea tichetelor de masa precum si o dezvoltare a retelei de cititoare de carduri (POS-uri).

Nu de aceeasi parere sunt, insa, firmele care tiparesc si distribuie tichetele de masa, pentru care aprobarea unui astfel de proiect ar insemna disparitia de pe piata.

Schimbarea hartiilor cu plasticul, foarte complicata in prezent

In acest moment, inlocuirea tichetelor de masa cu carduri electronice ar fi foarte complicata, considera Kati Ionescu, asistent manager in cadrul Hungastro SA, una dintre cele mai mari firme de distributie a tichetelor de masa. "Stiu ca s-a discutat mult pe aceasta tema, din nefericire noi, cei implicati direct, nu avem prea multe detalii. Au cerut foarte multe societati inlocuirea tichetelor de masa cu carduri electronice. Acest sistem exista si in Occident si poate ca firmele ar fi pregatite si la noi pentru o asemenea schimbare, insa marea problema ramane mentalitatea salariatilor", a precizat, pentru "Curierul National", Kati Ionescu.

Reprezentantul Hungastro a mai atras atentia asupra faptului ca si in zonele rurale exista foarte multi salariati, si ca obisnuirea acestora cu cardurile ar putea fi o problema, ca si impunerea cumpararii de POS-uri proprietarilor de magazine alimentare din provincie.

"Ganditi-va si la orasele mari, de exemplu in Bucuresti, cat la suta dintre salariatii care au carduri de salarii merg cu acestea la cumparaturi? Atunci ce sa mai vorbim in provincie", a precizat Ionescu.

Principalii indicatori financiari ai firmelor furnizoare de tichete de masa

Nume firma Cifra de afaceri Profit net Rentabilitate financiara

Sodexho Pass 573.928.603 mii 400.042.481 mii 81,8%
Romania ROL ROL

ACCOR 731.561.887 mii 570.010.306 mii 97,05%
Sevices ROL ROL

HUNGASTRO 162.780.950 mii 113.586.438 mii 375%
SA ROL ROL

IFC 36.020.210 mii 11.329.971 mii 48,8%
ROL ROL


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.