Potrivit presedintelui UGIR 1903, cresterea taxei pe valoarea adaugata va diminua consumul, va afecta productia si va accentua somajul * In acest fel vor scadea sumele colectate la buget din alte taxe

Reprezentantii Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR) 1903 nu sunt de acord cu cresterea TVA si cer Executivului sa respecte programul de guvernare pe baza caruia a castigat alegerile, potrivit caruia TVA ar trebui sa scada de la 19% la 16%. Presedintele Uniunii, Ioan Cezar Coraci, a afirmat ieri ca majorarea TVA nu va avea efectele scontate de Ministerul Finantelor, ci, din contra, va duce la incasari mai mici la buget. "Efectul majorarii TVA va fi invers. Nu vom avea mai multi bani la bugetul de stat, ci dimpotriva, incasarile vor scadea", a precizat Coraci.

Acesta a explicat ca TVA este platit de catre consumatori, si nu de catre companii, dar orice majorare a taxei va avea efect asupra acestora. "Puterea de cumparare a populatiei se va reduce, consumul va scadea si in consecinta productia va avea de suferit. Asadar nu se vor strange mai multi bani la buget, ci probabil ca prin reducerea productiei se vor diminua sumele colectate din alte taxe", a mentionat Coraci.

El a apreciat, de asemenea, ca masura de majorare a TVA va avea si efecte sociale, prin cresterea somajului, ca urmare a restructurarii anumitor activitati. In plus, Coraci a aratat ca industriasii nu pot fi de acord cu modificarea TVA, deoarece decizia trebuie luata doar cu acceptul patronatelor, dupa realizarea unor calcule care sa demonstreze ca masura va duce la dezvoltare economica.

Potrivit directorului general UGIR-1903, Stelian Dorobantu, Uniunea a cerut Ministerului Finantelor, in urma cu urma doua saptamani, o nota de fundamentare care sa justifice economic un nivel al TVA de 22%, dar nu a primit inca nici un raspuns. "In momentul in care ministrul Finantelor, Ionut Popescu, a inaintat ideea majorarii TVA nu avea elaborat nici un fel de studiu de impact", a precizat Dorobantu. "Daca nu vom primi in cel mai scurt timp aceasta fundamentare vom cere demisia ministrului Finantelor Publice, apoi ne vom retrage din toate organismele de dialog social, iar ca masura extrema vom trece la greva fiscala", a adaugat Ioan Cezar Coraci.

El a mai aratat ca a avut discutii cu sindicatele, care la randul lor, sunt nemultumite de intentia de majorare a TVA si care au amenintat ca vor trece la actiuni de protest in luna septembrie daca nu se renunta la aceasta masura. "Masura cresterii TVA este cu atat mai nejustificata cu cat, pe plan european se manifesta o tendinta accentuata de reducere a fisclitatii. Cele mai multe tari europene au cota maxima de TVA sub 19% si practica pentru multe produse o cota redusa care variaza intre zero si 15%", a mai mentionat presedintele UGIR-1903.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.