Si in 2005 sectoarele financiar-bancar, petrolier si industria medicamentelor vor atrage ca un magnet investitorii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). In opinia brokerilor, actiunile societatilor din domeniile mentionate vor aduce celor care joaca in ringul Bursei cele mai mari profituri. "In 2004, actiunile din sectorul petrolier si cel financiar au fost varf de lance pentru evolutia favorabila a pietei bursiere. De asemenea, actiuni de la categoria intai a BVB, precum Rulmentul Brasov, Turbomecanica Bucuresti, Oltchim Rm. Valcea sau Antibiotice Iasi au produs satisfactie investitorilor", este de parere Alin Brendea, director de tranzactionare la Prime Transaction. Potrivit acestuia, au existat insa si actiuni de la categoria a doua a BVB cu cresteri deosebite, iar aici putem enumera societati precum: Compa Sibiu, Amonil Slobozia, Oil Terminal Constanta, Carbid- Fox Tarnaveni, Carbochim Cluj-Napoca sau Electroputere Craiova. Anul viitor, sectoarele traditionale ale bursei - financiar, petrolier si farmaceutic - vor continua sa aduca randamente multumitoare investitorilor. "Consider insa ca tot mai mult vor trebui avute in vedere acele societati cu sanse de competitivitate crescute, raportat la momentul integrarii Romaniei in UE. Vor fi din ce in ce mai interesante societatile cu cifre de afaceri mari, lidere in domeniile lor de activitate, societati care au sanse crescute de a depasi cu brio socul aderarii", a mai amintit Brendea.

Atentie la societatile cu o pondere mare a exporturilor in cifra de afaceri!

Pe motiv ca nu exista estimari privind evolutia principalilor indicatori financiari la majoritatea companiilor pentru urmatorii ani, ca sa stabileasca un program investitional, analistii asteapta prevederile din bugetele de venituri si cheltuieli pentru 2005 ale societatilor listate la Bursa. "Pana atunci recomandam actiunile societatilor de investitii financiare (SIF), precum si cele cu obiect de activitate in constructii si servicii. Atentie insa la societatile unde costurile cu forta de munca detin o pondere importanta in cheltuielile companiei si la cele cu o pondere importanta a exporturilor in cadrul cifrei de afaceri, avand in vedere ca e posibil ca si in prima parte a anului urmator moneda nationala sa inregistreze o apreciere fata de principalele valute", avertizeaza Emil Ogica, vicepresedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest. Si alti brokeri impartasesc aceeasi opinie. "Asa cum arata indicatorii bursieri, SIF-urile au fost printre cele mai performante societati de la BVB, dar si SNP Petrom, Banca Transilvania, Compa Sibiu, Antibiotice Iasi, iar exemplele pot continua", spune Marcel Murgoci, director de operatiuni al societatii de brokeraj Estinvest. Pentru anul urmator, Murgoci crede ca "vedetele" Bursei isi vor consolida pozitia, dar jucatorii la Bursa nu trebuie sa "neglijeze" nici alte domenii de activitate, precum servicii, constructii, alimentatie, mai spune Murgoci

Investitiile in actiunile SIF-urilor - la mare trecere si in 2005

Anul 2004 a insemnat si pentru titlurile SIF un an foarte bun, sustine Alin Brendea. In primele sapte luni ale anului, indicele BET-FI, care caracterizeaza evolutia celor cinci SIF-uri la Bursa, inregistra cresteri de peste 100% (fara a lua in calcul si dividendele acordate). In a doua parte a anului, in cazul lor s-a putut observa o dinamica mai scazuta fata de alte societati, acestea intrand pe un relativ palier de stabilitate. Plecand de la faptul ca in acest moment, din punct de vedere al analizei fundamentale, aceste titluri sunt printre cele mai subevaluate de la cota Bursei, Brendea se asteapta sa se inregistreze si in anul urmator o evolutie buna pentru aceste actiuni. "Cred ca vor reusi o performanta superioara mediei celorlate titluri cotate", mai spune Brendea. La randul sau, Emil Ogica afirma ca societatile de investitii financiare s-au aflat constant in topul societatilor recomandate pentru investitii in ultimii patru ani, iar rezultatele s-au vazut. "In anul 2005, in conditiile in care managementul SIF-urilor va creste calitativ si indicatorii economico-financiari vor inregistra imbunatatiri, pretul de piata al SIF-urilor va tinde sa creasca", crede Murgoci.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.