Majorarea TVA reprezinta "mingea de ping-pong" cu care se joaca de o buna bucata de vreme economistii Aliantei DA. Recent, necesitatea majorarii taxei pe valoarea adaugata a fost abordata chiar de presedintele Traian Basescu, care a declarat ca sustine aceasta varianta la schimb cu reducerea CAS.

Daca se va ajunge la majorarea TVA-ului, primul care va resimti efectul crresterii va fi romanul de rand care, la fiecare produs sau serviciu achizitionat, va trebui sa achite cu cateva procente in plus. Cele mai afectate vor fi, in mod firesc, persoanele cu venituri reduse, pentru care fiecare leu are o destinatie bine stabilita in cheltuielile curente. In cazul acestora, nu se poate vorbi nici macar despre faptul ca au beneficiat, o data cu reducerea impozitului pe salarii, de venituri mai mari.

Cota unica de 16% a favorizat persoanele cu salarii mari, chiar daca nu a diminuat veniturile celor care castiga sub media pe economie. Pe de alta parte, preconizata reducere a CAS vizeaza, in principal, contributiile achitate de angajatori si, in consecinta, nu va influenta in bine puterea de cumparare a angajatilor. Cu alte cuvinte, romanii cu venituri reduse vor fi primii care vor trebui sa suporte "costurile" unei relaxari fiscale de care nici macar nu au beneficiat.

Chiar daca nu vor resimti in mod direct efectul majorarii TVA, societatile comerciale se vor confrunta, de asemenea, cu o cerere mai redusa, ca urmare a micsorarii puterii de cumparare. Situatia s-ar putea traduce in venituri mai mici in conturile firmelor si chiar in utilizarea capacitatilor de productie la randamente reduse.

De altfel, analistii si oamenii de afaceri nu se asteapa ca majorarea TVA sa duca la inhibarea consumului de bunuri din import, ci la o scadere generalizata a cererii care va afecta in mod special producatorii romani de bunuri de stricta necesitate.

Ionut Popescu: "Trebuie sa taxam mai mult consumul"

Probabilitatea majorarii taxei pe valoarea adaugata pana la 22%a fost anuntata, la sfarsitul lunii iunie, de ministrul Finantelor Ionut Popescu, intr-un moment in care, la Bucuresti, oficialii romani si expertii Fondului Monetar International (FMI) negociau o scrisoare suplimentara care sa completeze acordul incheiat in vara anului trecut. La momentul anuntului, ministrul citat motiva decizia prin necesitatea temperarii consumului. "Atunci cand vorbim de deficitul de cont curent, de pericolul inflationist, asta inseamna un consum prea mare. Ce s-a intamplat? Inca din anul 2004 - an electoral - salariile au crescut prea mult, apoi si prin cota unica, au ramas prea multi bani la oameni, s-a dezvoltat foarte mult creditul de consum", afirma ministrul Finantelor, care recunostea totodata ca este "sadic" sa vorbesti despre temperarea consumului intr-o tara ca Romania. "Filozofia noastra este aceea de a incuraja munca, cu alte cuvinte de a o taxa la un nivel scazut, dar pe de alta parte trebuie sa taxam mai mult consumul", explica ministrul Finantelor.

Romania are nevoie de venituri mai mari la buget

Ionut Popescu a aratat in repetate randuri ca Romania are nevoie de cresterea veniturilor bugetare, pentru a putea fi asigurate fondurile pentru proiectele de infrastructura, programele de cofinantare si contributiile obligatorii ale Romaniei la bugetul Uniunii Europene. Pe de alta parte, Romania trebuie sa creasca ponderea in PIB a veniturilor, pana la nivele similare cu celelate tari europene. In acest moment, veniturile reprezinta aproximativ 29% din PIB, in conditiile in care in tarile din UE aceasta pondere se apropie de 40%.

Majorarea TVA este una dintre cele mai la indemana masuri pentru cresterea veniturilor avand in vedere ca acesta este impozitul care se colecteaza cel mai usor. Mai mult, taxa pe valoarea adaugata este principala sursa de venit la bugetul statului.

In orice caz, potrivit unor surse din Ministerul Finantelor, chiar si in eventualitatea majorarii TVA, se vor mentine doua cote de impozit, una standard si una redusa.

Oricum, o eventuala majorare a TVA va fi insotita de o reducere a contributiilor sociale de doua sau trei puncte procentuale incepand de anul viitor. Pana in 2009 nivelul acestora este preconizat sa scada la 40% din salariul brut, de la 49,5% in acest moment.

Anuntul din iunie al ministrului Finantelor nu a obtinut voturile aliatilor de la guvernare, atat liberalii, cat si democratii aratand imediat ca aceasta este numai o ipoteza de lucru.

Pe de alta parte, insa, majorarea TVA este si pe placul FMI, institutia financiara internationala solicitand, inca de la inceputul acestui an, cresterea impozitelor indirecte (accize, TVA) in contrapartida cu scaderea impozitelor directe (pe venit si pe profit).

Potrivit guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, cresterea TVA se va reflecta in majorarea preturilor. Seful bancii centrale arata, recent, ca o majorare de TVA cu doua - trei puncte procentuale inseamna o inflatie mai mare cu unul-doua puncte in 2006. In acest moment, tinta de inflatie pentru anul viitor este de 5%.

Populatia va suferi prima

Impactul majorarii TVA se va resimti in mod direct la nivelul consumatorilor finali persoane fizice, si al microintreprinderilor neplatitoare de taxa pe valoare adaugata, in timp ce efectul asupra societatilor comerciale va fi unul indirect, ne-a declarat Justinian Cucu, consultant fiscal in cadrul societatii Rentrop&Straton. In opinia sa, scaderea puterii de cumparare a romanilor se va traduce intr-o cerere mai scazuta pe piata, care va afecta vanzarile firmelor. Agentii economici se vor confrunta in plus cu o serie de probleme birocratice, generate de modificarea cotei TVA. Justinian Cucu, apreciaza insa ca majorarea TVA nu va inhiba consumul de bunuri din import.

"Nu am auzit de sporirea spectaculoasa a unor cheltuieli pe anumite segmente de lux. Daca se doreste intr-adevar stoparea importurilor trebuie crescute accizele pentru produse de lux. Acesta este rolul accizelor. Nu ar trebui folosite la taxarea energiei electrice. Energia electrica nu este un lux", a subliniat Cucu. In opinia sa, o mare problema o reprezinta lipsa de transparenta cu care este elaborata strategia fiscala. Si presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) este de parere ca lipsa de predictibilitate in ceea ce priveste politica fiscala reprezinta, principala problema a investitorilor romani.

"Prima prioritate a mediului de afaceri consta in predictibilitate si in discutii asupra strategiei fiscale. Cea de-a doua prioritate este legata de micsorarea CAS pentru ca taxele pe salarii sunt cele mai mari din Europa", a spus Pogonaru. El a subliniat, insa, ca trebuie sa fie eliminate toate posibilitatile, inainte de a se ajunge la majorarea taxei pe valoarea adaugata.

Presedintele AOAR: "Majorarea TVA implica riscuri inflationiste"

"Cresterea TVA implica riscuri inflationiste si de inhibare a consumului si, implicit, de reducere a ritmului de crestere economica, care ne ingrijoreaza", a afirmat presedintele AOAR. In opinia sa, nu majorarea TVA va duce la scaderea importului de bunuri de lux. "Aceleasi produse care au fost favorizate prin reducerea impozitului pe salarii vor fi cumparate in continuare. TVA este usor colectabila, dar nu poti spune ca scaderea CAS poate fi facuta numai in conditiile cresterii TVA, decat dupa ce au fost epuizate toate caile de actiune", a explicat Florin Pogonaru. Pe de alta parte, Justinian Cucu apreciaza ca micsorarea contributiilor sociale nu este sustenabila, decat prin majorarea TVA, care reprezinta principala sursa de venit la bugetul statului.

Vicepremierul Seculici: E ultima solutie

Dupa parerea vicepremierului Gheorghe Seculici, cresterea veniturilor la Bugetul de Stat poate fi realizata prin doua solutii: "In primul rand, largirea bazei de impozitare prin includerea in circuitul economic a unor activitati care nu sunt impozitate la momentul actual, cu accent pe scoaterea la lumina a economiei ascunse", a spus Seculici. Cea de-a doua solutie, a continuat vicepremierul, este aceea a cresterii TVA-ului. "Vom recurge la aceasta masura doar ca solutie ultima", a declarat Gheorghe Seculici.

TVA in tarile vecine

Potrivit Directivei 6 a Uniunii Europene, nivelul minim pentru cota standard de TVA este de 15%. Cel mai redus nivel al TVA, 16%, este aplicat in Spania si Germania, iar cea mai ridicata cota, de 25%, este in Danemarca si Ungaria, de 25%. Bulgaria aplica TVA de 20%, Ungaria are trei cote de TVA, respectiv 25%, 15% pentru muzee si alimente si 5% pentru medicamente, Polonia - 22%, Slovacia -19% si Cehia - 19% si 5% pentru bunuri esentiale.

TVA trebuie conpensata printr-o reducere a contributiilor sociale

Directorul general UGIR 1903, Stelian Dorobantu (foto), apreciaza, la randul sau, ca majorarea TVA trebuie compensata printr-o reducere, cel putin in aceeasi masura, a contributiilor sociale. "Consideram ca trebuie sa ne indreptam spre un model de fiscalitate care sa permita cresterea economica si modernizarea economiei. Este posibil un asemenea curs numai pe un model de fiscalitate de sub 40% din PIB. Singura solutie este o crestere de TVA concomitent cu o reducere echivalenta a contributiilor sociale cel putin cu acelasi procent", a spus Dorobantu.

Nici directorul general UGIR 1903 nu se asteapta ca majorarea TVA sa duca la reducerea importurilor. "In ceea ce priveste deficitul de cont curent, principala cauza o reprezinta pierderea pietei de catre producatorii interni. Mediul de afaceri inca ostil din Romania si lipsa de sustinere din partea sistemului bancar, sunt principalii factori ca favorizeaza importurile. Un importator face rost de bani foarte usor din tara de origine a produsului, in timp ce un exportator roman ajunge greu la usa unei banci si aproape niciodata la ghiseul bancii. Majorarea TVA nu inseamna reducerea importului, ci probleme si dificultati noi pentru societatile din Romania in confruntarea cu socul aderarii", a argumentat Dorobantu.

Basescu sustine majorarea

Presedintele Traian Basescu s-a pronuntat, in cadrul intalnirii de saptamana trecuta cu ziaristii straini, in favoarea unui TVA mai mare de la 1 ianuarie 2006. Potrivit postului Realitatea TV, la intalnirea cu presa straina, seful statului le-a spus ca va sustine majorarea TVA de la 19 la 22 de procente, in cazul in care Guvernul va reduce in paralel contributiile sociale. Explicatia presedintelui a fost aceea ca Romania va trebui sa-si asigure surse suplimentare la bugetul de stat in perspectiva aderarii in 2007, care va costa peste un miliard de euro in primul an. "Aceasta inseamna ca majorarea TVA este inevitabila, a declarat presedintele Basescu, citat de agentia Bloomberg si preluat de Ziarul Financiar.

BNS iese in strada

Blocul National Sindical (BNS) se opune vehement oricarei intentii de crestere a TVA, majorarea cotei standard la 21 sau 22% facand ca Romania sa depaseasca la capitolul TVA, 18 din cele 25 de state membre ale UE, iar din cele sapte ramase doar doua ar depasi nivelul din Romania, respectiv Suedia si Danemarca. "Consiliul National al BNS a decis, in urma cu o luna de zile, sa declanseze ample actiuni de stada in cazul in care intentia de majorare a TVA va fi pusa in practica. In ceea ce priveste CAS-ul, aceasta trebuie intr-adevar coborata, atat din dreptul angajatului, cat si din cel al angajatorului.

Veniturile la buget nu se fac prin majorarea TVA, ci stimuland investitiile si crearea de noi locuri de munca in Romania. Politicile bugetare trebuie reanalizate, trebuie umblat la stabilitatea legislativa, debirocratizat aparatul central si local al functionarilor, stimulata competitia la nivel local si regional", apreciaza Dumitru Costin, presedintele BNS.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.