Piata bursiera s-a comportat atipic in aceasta perioada de vara, cand, de obicei, domina linistea. Cel putin in luna iulie, cotatiile celor mai performante actiuni, cele financiar-bancare si petroliere, au crescut semnificativ, astfel ca investitorii de pe piata de capital au avut parte de castiguri.

Au fost mai multe evenimente ce au determinat o evolutie pozitiva la Bursa in iulie. Brokerii spun ca in piata au intrat fonduri noi, probabil straine, orientate, mai ales, catre titlurile Petrom (SNP). Aprecierea actiunilor SNP a influentat titlurile Rompetrol, care, la randul lor, au crescut.

SIF-urile au atras atentia investitorilor, dupa aparitia, in presa, a unor informatii legate de valoarea si privatizarea celei mai mari banci romanesti, BCR, precum si de listarea acesteia la Bursa de Valori. Se stie ca societatile financiare detin pachete de actiuni la aceasta banca. Apoi, a aparut ordonanta guvernamentala privind ridicarea limitei de detinere din capitalul SIF-urilor de la 0,1% la 1%.

Poate ca investitorii, aflati deja pe piata de la inceputul anului, nu si-au recuperat pierderile cauzate de scaderea drastica a pietei, incepand cu sfarsitul lui februarie, insa cine a intrat la bursa in luna iulie, a fost, cu certitudine, inspirat.

Pentru ilustrarea potentialelor castiguri din luna iulie, Estinvest ne propune un portofoliu virtual alcatuit din actiuni la trei SIF-uri, o banca, o companie petroliera si o societate de brokeraj. Perioada in care s-au cumparat si vandut titlurile respective este 11 iulie-29 iulie 2005, iar suma investita este de 10.000 de lei noi.

Mai exact, la 11 iulie s-au cumparat, la pretul maxim al zilei, o mie de titluri SIF 2 Moldova, la pretul de 1,0300 lei/ actiune, o mie de actiuni SIF 3 Transilvania, la pretul de 1,2800 lei/actiune, si o mie de titluri SIF 5 Oltenia, la pretul de 1,2300 lei/ actiune. De asemenea, s-au achizitionat 25.000 de actiuni Rompetrol (RRC), la pretul de 0,0824 lei/actiune, trei mii de titluri ale Bancii Transilvania (TLV), la pretul de 0,7650 lei/actiune, si o mie de titluri Broker (BRK), la pretul de 2,0200 lei/actiune.

La data de 29 iulie 2005, toate aceste actiuni au fost vandute. Randamentul SIF 2 a fost de 25,2%, cel al SIF 3, de 22,6%, iar cel al SIF 5 Oltenia, de 21,1%, sustine Vlad Neacsu, broker la societatea Estinvest. De asemenea, randamentul RRC a fost de 16%, cel al TLV, de 13%, iar randamentul BRK, de 20,3%, adauga brokerul. Astfel, randamentul total al investitiei a fost de 15,2%, net superior depozitelor bancare, ceea ce reprezinta un castig net de 1,509 lei noi, respectiv 15.090.000 lei vechi.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.