15 Decembrie 2004 , de Alina Stanciu, Daniel Oanta, Vali Baesu, Mihai Nicut in Business
Schimbarea raportului de forte de pe scena politica impune, printre altele, revizuirea Legii bugetului pe anul 2005. Din mai multe motive. Este vorba in primul rind de introducerea cotei unice de impozitare a veniturilor de 16%, promisiunea Aliantei care a facut diferenta intre programe la alegeri.

Gata cu pomenile

In al doilea rind, bugetul este acum croit pe modelul PSD. Cheltuielile cu programele sociale, peste 230, intre care nu putine cu tenta electorala gen „Cornul si laptele" ,"Bani de liceu" sau „Sport in cartier", reprezinta 30% din total, respectiv 13% din PIB. Nu in ultimul rind, exista prinse in buget o serie de finantari in regim de parteneriat public-privat, cum ar fi cele legate de contractul cu EADS sau de lucrari de infrastructura, denuntate de Alianta ca suspecte de coruptie.

Toate acestea conduc logic la revederea veniturilor si cheltuielilor bugetare. „Tintele macroeconomice ramin aceleasi, probabil mai putin deficitul bugetar. Aceasta pentru ca introducerea cotei unice va conduce, cel putin in primele 3, 6, 9 luni la un gol de venituri. Deficitul bugetar nu va depasi in nici un caz 3% din PIB", ne-a declarat Ionut Popescu, analist economic si senator al Aliantei D.A. In legatura cu pastrarea in buget a sumelor reprezentind contributia Romaniei la contractele controversate atribuite de Guvernul PSD, senatorul Ionut Popescu afirma ca acestea vor fi analizate fiecare in parte, pentru a se vedea daca sint in conformitate cu legea.

Normele comunitare schimba conditiile pentru RCA

Pe piata asigurarilor, 2005 va fi sub imperiul
schimbarilor, in special pe segmentul RCA. Conform normelor pe care Romania si le-a asumat fata de UE, limita de raspundere in cazul RCA va trebui sa creasca gradual pina in 2007. „O data cu cresterea valorii de raspundere vor creste si tarifele practicate la asigurarile RCA", ne-a declarat Marius Onofrei, director de comunicare la Allianz-Tiriac.

Pentru 2004, limita de raspundere este de 2 miliarde de lei pentru daunele materiale si de 3,5 miliarde de lei pentru vatamarile corporale. Potrivit propunerilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, anul viitor limita de raspundere in cazul daunelor materiale s-ar putea ridica la 3 miliarde de lei, in timp ce pentru vatamarile corporale valoarea maxima ar putea fi de 5 miliarde de lei. Alta modificare ce ar putea surveni anul viitor, cu implicatii asupra costurilor societatilor de asigurare si implicit a tarifelor practicate de acestea, se refera la necesitatea asiguratorilor de a-si separa activitatea pe asigurari de viata si asigurari generale.

Consumatori captivi de energie

In 2005, gradul de liberalizare a pietelor energetice va trebui sa creasca. Astfel, la gaze, piata va trebui deschisa pina la 50% de la 1 ianuarie 2005 (fata de 40% in acest moment), iar in cazul pietei de energie electrica cota este de 55% (fata de 40% in prezent).
Deschiderea pietei reprezinta procentul din consumul national ce poate fi negociat direct, intre producatorii de energie si consumatori, la preturi convenite intre cele doua categorii de „jucatori". Restul revine consumatorilor captivi, care platesc energia la pretul dictat de cele doua agentii de reglementare in domeniu. Politica UE consta intr-o deschidere cit mai mare a pietelor, urmind ca, in cazul Romaniei, cele doua piete sa fie complet liberalizate la data aderarii. Tot la anul, capacitatea de inmagazinare subterana a gazelor naturale ar trebui sa ajunga la 4 miliarde de metri cubi, de la 3 miliarde in prezent. Ambele obligatii au fost asumate de Romania prin capitolul de negociere referitor la energie.

Agricultorii vor fi fortati sa investeasca

In agricultura si in industria alimentara lucrurile sint deja transate. In 2005, principala obligatie a micilor fermieri este de a face investitii. Cea mai mare lupta pentru supravietuire o vor da procesatorii de carne si de lapte. „Aici este mult de lucru. Numai 2-300 de abatoare corespund normelor UE. In cazul procesatorilor de lapte, calitatea trebuie sa creasca. Avem doi ani care ne sint suficienti", ne-a declarat Valeriu Steriu, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii. In schimb, producatorii agricoli care detin culturi vegetale nu se vor confrunta cu schimbari majore. „Acestia vor trebui sa fie mai eficienti, astfel incit sa creasca productia", sustine Steriu. Conform negocierilor cu UE, productia de zahar din sfecla de zahar trebuie sa creasca la 500.000 de tone, fata de 110.000 de tone, cit se produce la ora actuala. De asemenea, productia de lapte destinata procesarii va trebui sa creasca de la 1,2 la 3,3 miliarde de litri, cit este cota.

In zootehnie, anul viitor se va pune accent pe identificarea si inregistrarea animalelor. Anul viitor, ministerul de resort va trebui sa faca progrese si in ceea ce priveste Agentia de Plati si Sistemul Integrat de Administrare si Control, instrumentul tehnic pentru aplicarea schemelor de sprijin direct.

IMM-urile vor fi obligate sa se documenteze

In cazul IMM-urilor, normele UE se traduc in primul rind prin acumularea de informatii si prin realizarea de investitii. „Problema cea mai importanta va consta in evaluarea impactului aderarii. Agentii economici ar trebui sa se informeze si sa afle ce ar trebui sa faca dupa aceea sa implementeze ceea ce au invatat", ne-a declarat Ovidiu Chirovici, presedintele Agentiei pentru IMM-uri. Pentru educarea intreprinzatorilor, in 2005 agentia va deschide 40 de centre de informare. Pentru anul viitor, agentia are un buget destinat programelor de sprijinire a IMM-urilor, in valoare de 1.100 de miliarde de lei.
Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Efectele dramatice ale integrarii se vor simti in 2005.


Ultima ora din Business pe 9AM