Titlurile BRD, cautate mai ales de investitorii straini, revin maine la tranzactionare pe Bursa, dupa aproximativ doua luni de absenta.

Societatea bancara a decis in luna mai sa modifice valoarea nominala a unei actiuni pana la 1 leu nou. Astfel, BRD si-a majorat capitalul social cu 2.787,61 miliarde lei vechi, pana la 6.969,01 miliarde lei vechi, prin consolidarea valorii nominale a unui titlu, de la 3.000 lei vechi, la 5000 lei vechi.

Pentru a ajunge insa la valoarea dorita, de 1 leu nou, s-a injumatatit numarul de actiuni, iar valoarea nominala s-a modificat, din nou, la 10.000 lei vechi. Potrivit convocatorului publicat de banca in vederea reunirii actionarilor, sursele de majorare ale capitalului au fost rezervele constituite din profitul net, de 2.416,7 miliarde de lei vechi, si diferentele aferente disponibilitatilor in devize, insumand 370,88 miliarde lei vechi.

Alocarea actiunilor cuvenite fiecarui actionar in urma operatiunii de injumatatire a numarului de actiuni detinut se va face prin rotunjirea prin adaos la cel mai apropiat intreg al numarului de actiuni, capitalul social al bancii urmand sa fie majorat corespunzator. Investitorii de pe piata de capital asteapta ca BRD sa-si prezinte, in cursul lunii august, rezultatele financiare pe primul semestru 2005.

Anul trecut, banca a inregistrat un profit net de 3.701 miliarde de lei vechi, in crestere cu 39% fata de rezultatul din 2003.BRD a injumatatit numarul actiunilor, iar valoarea nominala a unui titlu este un leu.

In ultima sedinta de tranzactionare, din 27 mai, cotatia titlurilor BRD a fost de 4,3 lei (43.000 lei vechi), iar volumul operatiunilor realizate s-a situat la 2,3 milioane lei (23,1 miliarde lei vechi).

Inaintea majorarii de capital, principalul actionar al BRD era banca franceza Societe Generale, care detinea 58,32%. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare detinea 4,99%, SIF Banat-Crisana, 4,7%, SIF Transilvania, 5%, SIF Moldova, 5,05%, SIF Muntenia, 5,27% si SIF Oltenia, 5,47%. 11% din actiuni erau detinute de catre alte persoane fizice si juridice.

Sursa: Click.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.