Vanzarile substantiale de valuta din piata si incasarile de la casele de schimb, bancare sau particulare, au continuat sa preseze asupra cursurilor. Euro se afla la aproape 2 bani de pragul de 3,5 lei, cursul coborand ieri de la 3,5272 la 3,5197 lei. In prima zi de tranzactionare din 2003, euro depasea pragul de 3,5 lei pentru ca acum sa se pregateasca sa scada sub el. "BNR se pare ca a decis sa foloseasca din nou cursul ca arma anti-inflationista, lasand deoparte problemele rezultate din majorarea deficitelor de cont si comercial, comenta un dealer bancar.

Cresterea leului nu trebuie sa mire, el avand posibilitati inca mari de apreciere. La aceasta contribuie atat cresterea economica, mult superioara celei din euro-zona, cat si intrarile mari rezultate fie din achizitii internationale sau fonduri europene, care aduc presiune pe euro". Dolarul a coborat pentru a doua zi consecutiv, la aceasta contribuind evolutiile cursului leu/ euro si a paritatii euro/dolar pe pietele internationale. Cursul a scazut de la 2,9409 la 2,9162 lei, valoare care reprezinta minimul ultimelor doua luni. Paritatea euro/dolar a fluctuat ieri intre 1,2035 si 1,2105 dolari.

Scaderea monedei verzi sub pragul de 1,20 dolari pare dificila, in ciuda datelor economice bune venite din economia americana, unde comenzile de bunuri de folosinta indelungata si vanzarile de locuinte noi au inregistrat cresteri. In opinia analistilor pragul suport de la 1,1950 dolari se dovedeste foarte puternic, fiind necesar un impuls puternic pentru depasirea lui, dupa ce investitorii s-au obisnuit cu diferenta dintre dobanda americana si cea europeana.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.