Majorarea TVA va duce la accelerarea temporara a inflatiei, dar banca centrala va limita efectele secundare, au anuntat membrii consiliului de administratie al BNR, care au atras atentia ca respectarea conditiilor agreate cu FMI sunt "principala ancora" a reluarii cresterii economice.

Astfel, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a precizat ca rata anuala a inflatiei a fost de 4,42% in luna mai fata de 4,28% in aprilie, "in conditiile deprecierii monedei nationale pe fondul deteriorarii perceptiei de risc asociat economiilor din regiune si, in plan intern, al manifestarii unor riscuri privind politica fiscala si de venituri".

In ciuda scaderii relativ lente a inflatiei preturilor de consum, rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustat (calculata de BNR, prin eliminarea din indicele preturilor de consum a preturilor administrate, a celor volatile si a preturilor tutunului si a bauturilor alcoolice) s-a mentinut in primele cinci luni din 2010 in jurul nivelului de 2%, inferior celui de 2,8%, inregistrat in luna decembrie 2009, relateaza NewsIn.

  • BNR mai precizeaza ca analiza evolutiei indicatorilor macroeconomici releva, de asemenea, persistenta declinului economiei in primul trimestru al acestui an dupa contractia severa din anul 2009, precum si mentinerea deficitului de cont curent la un nivel sustenabil.

"In conditiile in care majorarea taxei pe valoarea adaugata va conduce imediat la o crestere semnificativa a nivelului preturilor cu amanuntul - si implicit la o accelerare temporara a inflatiei masurata pe baza indicelui agregat al preturilor de consum - BNR va actiona pentru limitarea efectelor de runda a doua ale acestei masuri si continuarea ancorarii anticipatiilor inflationiste la niveluri scazute".

De asemenea, riscul producerii acestor efecte, coroborat cu persistenta incertitudinilor privind rezultatele eforturilor de consolidare fiscala si a celor privind evolutia mediului economic extern, "reclama mentinerea in continuare a unei conduite prudente a politicii monetare".

In acest context, consiliul de administratie al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 6,25% pe an si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si, respectiv, in valuta ale institutiilor de credit. Totodata, CA al BNR a hotarat "gestionarea ferma" a lichiditatii din sistemul bancar, comparativ cu "gestionarea adecvata" abordata pana acum.

Deciziile vizeaza pe termen mai indelungat asigurarea continuarii procesului de dezinflatie in concordanta cu obiectivele stabilite pe termen mediu, revitalizarea sustenabila a procesului de creditare a economiei romanesti, cu precadere reluarea imprumuturilor catre sectorul privat, precum si evitarea volatilitatii excesive a cursului de schimb.

  • BNR a mai precizat ca "monitorizeaza cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare", astfel incat sa creeze premise favorabile pentru reluarea cresterii economice pe baze sustenabile.

"CA al BNR reafirma ca respectarea obiectivelor asumate in cadrul aranjamentului multilateral de finantare externa cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale este principala ancora pentru reluarea sustenabila a procesului de dezinflatie, mentinerea stabilitatii financiare si relansarea durabila a activitatii economice".
Citeste si:
Ședință la vârful BNR. Consiliul de administrație al Băncii...
Ședință la vârful BNR....

Potrivit calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a consiliului de administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc pe 4 august 2010, cand va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflatiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.