Din ce in ce mai multe telefoane mobile au camera incorporata, si utilizatorii isi doresc din ce in ce mai mult aceste functii pentru telefonul lor. Este mult mai comod sa avem tot timpul la indemana o camera cu care putem imortaliza imaginile care ni se par importante. Nu avem mereu cu noi o camera digitala, insa avem telefoane, iar daca acestea au camera foto atasata, ne devin si mai utile. Piata de telefoane mobile din Romania a fost estimata de compania americana IDC la 179 de milioane de euro in 2004.

Insa, daca avem un telefon mobil cu camera, ca sa putem transfera fotografiile pe computer pentru a putea profita din plin de ele, exista mai multe posibilitati. Oricat de surprinzator ar parea, PC-ul si telefonul mobil comunica inca anevoios. Sigur, informatica si telefonia mobila au tendinta de a se apropia, prin aparitia de aparate de tip smartphone sau PDA, care se pot sincroniza cu computerul. Dar, cu exceptia acestor aparate hibride, marea majoritate a mobilelor, chiar si multimedia, nu sunt la fel de dispuse sa se conecteze la un PC. Care sunt totusi metodele pe care le putem aplica?

Metoda prin cablu

Este solutia cea mai evidenta, mai fiabila si mai rapida. Cablul se conecteaza pe portul USB sau serial al computerului. Nu exista cablu universal, dar un acelasi cablu poate fi compatibil cu mai multe telefoane de aceeasi marca. Trebuie sa fie insotit de un CD continand driverele si software-ul care vor permite transferul de fisiere. Din pacate, este rar compatibil cu platformele Mac.

Metoda fara cablu

Sunt posibile doua moduri de conexiune: infrarosu sau Bluetooth. Teoretic, legaturile fara fir se dovedesc mai putin fiabile decat cele prin cablu, dar au si multe avantaje.

Tehnologiile sunt deschise oricarui tip de platforma: Windows, Mac, Linux si OS mobile (Symbian, Palm, Windows Mobile) si sunt deschise si altor tipuri de aparate: asistent personal, imprimanta. Debitele de transfer constatate, pana la 100 kbps, sunt acceptabile pentru transferuri de fisiere de volum mediu, cum ar fi fotografiile.

In schimb, aceste tehnologii fara fir sunt tributarele distantei dintre aparate (mai ales infrarosul) si influentate de anumite interferente. In consecinta, debitul variaza foarte tare in cursul aceluiasi transfer sau se poate intrerupe fara motiv aparent. Alt inconvenient: fisierele nu pot fi trimise decat unul cate unul.

Trebuie ca telefonul si PC-ul sa fie echipate cu aceeasi interfata fara fir pentru a putea comunica. Cea mai mare parte a mobilelor sunt dotate cu un port infrarosu, cu cateva exceptii. Bluetooth este mai degraba rezervat modelelor medii si de lux.

In ce priveste computerele, cea mai mare parte a notebook-urilor sunt echipate cu infrarosu, mai rar cu Bluetooth, dar proportia celor echipate este in crestere constanta. Desktopurile nu au nici infrarosu nici Bluetooth, trebuie sa investim intr-un adaptator USB.

MMS sau e-mail

Daca nu putem utiliza nici una din metodele de mai sus, din cauza absentei cablului, tehnologiei infrarosu sau Bluetooth, avem totusi o solutie: sa trimitem fotografia prin MMS sau e-mail. Toate telefoanele cu camera foto sunt capabile sa trimita si sa primeasca un Multimedia Message Service. MMS-ul poate fi trimis la o adresa de e-mail. Mesajul tranziteaza prin reteaua GPRS a operatorului si va ajunge in inboxul dumneavoastra cu fotografia inserata. Un MMS nu poate contine mai mult de 100 kb de date. Telefonul va reduce fotografia inainte de a o transmite.

Cardul de memorie

Anumite telefoane mobile adapostesc un minicard de memorie pe care sunt stocate fisierele multimedia. In acest caz, putem investi intr-un mic cititor de carduri de memorie USB multiformat (care costa intre 15 si 30 de euro), de conectat la PC, in afara de cazul cand computerul este deja prevazut cu acest dispozitiv.

Daca formatul cardului de memorie este mic, cum ar fi Memory Stick Duo sau Mini Secure Digital, un adaptator va fi furnizat cu telefonul, pentru a fi compatibil cu amplasamente normale Memory Stick si Secure Digital. Este de ajuns sa conectam cardul de memorie in cititor si sa efectuam transferul.

O piata in continua crestere

• In 2004, pe intreaga planeta au fost vandute circa 215 de milioane de telefoane mobile echipate cu camera foto, adica 38% din totalul telefoanelor.

• In 2003, mobilele cu camera foto reprezentau doar 16% din totalul terminalelor (84 de milioane de unitati vandute).

• Potrivit Strategy Analitics, pe primul loc se afla Nokia cu 18%, urmat de Motorola cu 17% si Samsung cu 13%.

• Trei sferturi din dispozitivele de captare digitala a imaginilor sunt acum telefoane cu camera.

Cresteri impresionante la telefoanele cu camera

• Pentru segmentul telefoane mobile cu camera, InfoTrends/CAP Ventures prevede o crestere de peste 200% pana in 2009.

• In 2004, numarul telefoanelor mobile se ridica la 628 de milioane de unitati, din care 38% aveau camera foto, iar in 2009 un procentaj de 89% dintr-un total de 968 de milioane de telefoane mobile va avea camera foto.

• In aprilie 2004, cele mai multe astfel de dispozitive se intalneau bineinteles in Japonia, care are 64% de utilizatori de telefoane mobile cu camera foto, in Germania, (34%) Coreea de Sud, (32%), Marea Britanie (25%), Spania (19%).

• Cel mai putin au patruns in SUA (7%), Brazilia si Canada (3%).

• Numarul imaginilor capturate cu telefonul mobil va atinge cifra de 227 de miliarde in 2009, depasind numarul imaginilor facute cu aparatele foto digitale si cu film la un loc.

Sursa: InfoTrends/CAP Ventures


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.