1.500 de angajati vor fi concediati *Valoarea companiei este in jur de 200-250 milioane de euro

In sedinta de Guvern de astazi ar putea fi aprobata strategia de privatizare a CEC. In aproximativ doua saptamani de acum incolo va fi publicat anuntul de privatizare. La inceputul lunii septembrie, investitorii precalificati vor avea acces la camera de date a CEC, respectiv la zeci de mii de dosare cu documente pe baza carora vor fi intocmite ofertele financiare pentru cumpararea bancii. Cel mai probabil la sfarsitul lunii noiembrie vor fi prezentate ofertele angajante ale investitorilor, urmate de negocierile finale.

"Fata de proiectul initial, strategia de privatizare cunoaste doar cateva precizari. Cam jumatate din reteaua teritoriala a CEC va ramane in mediul rural, in ideea ca acest lucru va constitui un element forte de interes pentru investitori. Din cele peste 800 de agentii existente la sate vor ramane cam 700, fiecare cu o structura minimala - un angajat si un automat bancar, ce va inlesni operatiuni pe card", declara ziarului nostru Eugen Radulescu, presedintele CEC.

Ca structura, a fost modernizata centrala CEC, iar Consiliul de Administratie al bancii a aprobat restructurarea sucursalelor orasenesti, care in unele zone reprezinta o dublare a celor judetene. "Am renuntat la strategia de modernizare a unitatilor bancii, considerand ca nu e momentul sa cheltuim banii pe asa ceva, cu atat mai mult cu cat investitorul care va cumpara banca va avea probabil o conceptie proprie in aceasta privinta", adauga Radulescu.

In perioada ce vine, se va avea in vedere reducerea personalului care nu are relatii cu clientii si cresterea celui care asigura legatura cu acestia. A fost lansat un program de pregatire a personalului cu studii superioare pentru a ocupa in principal pozitia de analist de credite. "Dar, chiar si asa, pana la sfarsitul anului vom disponibiliza aproximativ 1.500 de persoane", puncteaza presedintele CEC.

Intrebat la cat estimeaza valoarea de piata a institutiei pe care o conduce, Radulescu a evitat sa faca evaluari, precizand ca valoarea contabila a CEC este cuprinsa intre 200 si 250 milioane de euro. Practica internationala arata ca, in cazul unei privatizari de succes, pretul de achizitie ar putea fi de pana la trei ori valoarea contabila a societatii. Investitorul poate prelua 75 la suta din capital Strategia de privatizare stipuleaza ca investitorul strategic care va cumpara CEC va avea posibilitatea sa preia pana la 75% din capital, dar nu mai putin de 50% plus o actiune.

Statul va vinde 90,1% din capitalul social catre persoane fizice si juridice, iar restul de 9,9% va fi alocat constituirii Fondului destinat despagubirii proprietarilor de imobile nationalizate. "Cred ca majoritatea investitorilor vor opta pentru varianta de 75%, respectiv sa cumpere maximum posibil", spune Radulescu.

O intrebare care se pune este aceea daca va afecta sau nu procesul de privatizare implicarea CEC in scandalul FNI. "In mod normal, nu. Conform legii, AVAS se subroga CEC in obligatii si in drepturi in tot ceea ce priveste FNI si FNA", subliniaza aceeasi sursa. Cu toate acestea, instanta a hotarat ca CEC raspunde in solidar, impreuna cu fostul presedinte la acea data, pentru eventualele sume care ar reiesi ca datorie.

"Dar contractul cu FNI nu este aplicabil, pentru ca avem de-a face cu o frauda si nu cu un risc de piata. Riscul de piata era cel asigurat de CEC. Cumparatorul, oricare va fi suma in joc, nu-si va asuma nici o raspundere fata de litigii anterioare privatizarii, iar acest lucru va fi prevazut in mod sigur in contract", conchide Radulescu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.