Caldura de afara a molesit piata bursiera. Volumele transferate au continuat sa fie mici, desi lichiditatea a fost mai ridicata decat cea obtinuta in sedinta precedenta. Mai exact, valoarea totala a tranzactiilor a fost de 12 milioane de lei, echivalentul a 3,3 milioane de euro.

Cele mai multe actiuni au suferit scaderi de pret. Titlurile financiare si cele petroliere, care pana mai ieri dadeau avant pietei, s-au supus tendintei generale, astfel ca au trecut prin corectii negative. Fapt usor de remarcat la o scurta privire asupra celor trei indici bursieri. BET, inidcatorul celor mai performante zece titluri, a pierdut 0,6%, BET-C, indicele intregii piete, a scazut cu 0,4%, iar BET-FI, care masoara evolutia SIF-urilor, s-a depreciat cel mai mult, cu aproape 2%.

Cele mai puternice din piata s-au dovedit a fi titlurile bancare, care nu s-au lasat afectate de scadere. Ieri a fost a treia zi de crestere consecutiva pentru actiunile Bancii Transilvania (TLV). S-au facut schimburi cu 3,8 milioane de titluri TLV, la valoarea totala de 3,2 milioane lei. Pretul a urcat cu 1,1%, pana la 0,8500 lei/actiune. Actiunile Bancii Carpatica au inchis sedinta la acelasi pret din ziua anterioara, de 0,5050 lei/actiune. Volumul transferat a fost mult mai mic decat in cazul TLV, de 479 mii de titluri, a carui valoare totala a insumat 240.047 lei. Numarul cel mai mare de titluri tranzactionate l-a inregistrat, ca de obicei, Rompetrol Rafinare (RRC), 16,6 milioane actiuni. Rulajul a fost de 1,6 milioane lei, iar pretul unui tiltu a coborat cu 1,3%, ajungand la 0,0974 lei/actiune.

Nici Petrom (SNP) n-a avut o zi mai buna. Pretul actiunilor SNP a scazut cu 1,9%, 0,4610 lei/actiune, in conditiile in care s-a tranzactionat un volum destul de mare de titluri, 1,8 milioane. Valoarea totala a schimburilor cu aceste actiuni a fost de 877.662 lei.

Pe piata societatilor de investitii financiare, cea mai mare scadere a inregistrat-o SIF 1 Banat-Crisana, de 2,8%, pretul unui titlu ajungand la 1,3500 lei.

O depreciere mare au suferit si actiunile SIF 4 Muntenia, de 2,5%, un titlu avand pretul la inchidere de 0,9600 lei. SIF 2 Moldova si SIF 3 Transilvania au facut obiectul unor tranzactii speciale. In doua astfel de schimburi s-a transferat un pachet de 575 mii actiuni SFI 2, la pretul de 1,1600 lei/ actiune. Cele 300 mii de titluri SIF 3 s-au tranzactionat in cadrul unui singur transfer special, la pretul de 1,3000 lei/actiune.

Titlurile farmaceutice au avut o evolutie asemanatoare cu cele bancare, in sensul ca au inregistrat si crestere si stagnare. Actiunile Antibiotice (ATB) au mai castigat 2,1%, astfel ca pretul unui titlu a ajuns la 0, 7250 lei, in timp ce actiunile Sicomed (SCD) au ramas la pretul din sedinta precedenta, de 0,8250 lei/actiune.

Titlurile Broker si Impact au scazut cel mai mult, cu peste 4%. In ultimele zile BRK a inregistrat o crestere a volumelor de tranzactionare, dar si fluctuatii mari de pret.

Astazi, Rompetrol Rafinare isi va prezenta, dupa cum a anuntat conducerea companiei, rezultatele financiare, "care pot determina o evolutie spectaculoasa a acestui emitent", dupa cum declara brokerii de la societatea Estinvest.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.