Monedele si bancnotele euro par sa fi fost in general acceptate de tarile in care acesta a inlocuit, in 2002, monedele nationale, cum ar fi francul, peseta sau marca, constata intr-un comentariu cotidianul britanic "The Guardian". Desi multi dintre cetatenii europeni si-au manifestat nemultumirea fata de "rotunjirea", de fapt majorarea preturilor o data cu adoptarea euro, pana la urma s-au obisnuit cu el. Asa sa fie oare? se intreaba autorul comentariului.
Din momentul in care la referendumurile din Franta si Olanda s-a spus NU Constitutiei Europene, iar disputa referitoare la bugetul UE a luat in ultimele luni o amploare fara precedent, sentimentul de acceptare a inceput sa dispara, discutandu-se tot mai mult atat despre utilitatea iesirii, dar si a intrarii in sistemul monetar unic european, cum este cazul noilor membri ai Uniunii, din estul Europei, care vor adopta euro in intervalul 2007-2010, daca vor indeplini criteriile cerute.

Abandonarea euro ramane inca posibila

A fost relativ usor sa fie respins apelul la iesirea din zona euro lansat de Roberto Maroni, ministrul italian pentru probleme sociale si membru al Ligii separatiste a Nordului, dupa referendumurile de luna trecuta din Olanda si Franta, desi remarcile sale au provocat emotii pe pietele de capital din intreaga lume si au oferit euroscepticilor britanici noi argumente. Banca Centrala Europeana, "gardianul" ratelor dobanzii si, in final, al monedei euro, s-a mentinut pe pozitie si a respins discutiile pe tema iesirii din zona euro, pe care le-a catalogat drept "absurde".

Directorul Bancii Frantei, Christian Noyer, care face parte si din Consiliul de Administratie al Bancii Centrale Europene, a surprins, insa, recent, pietele financiare printr-o declaratie in care a admis posibilitatea ca o tara sa renunte la moneda unica europeana, "in conditiile in care fiecare membru al UE este suveran si, in consecinta, are dreptul sa faca ceea ce doreste". El a sugerat, totodata, ca este riscant pentru o tara care a acceptat euro sa plece din UE si sistemul ei monetar unic.

Potrivit ziarului "The Guardian", declaratiile unui atat de important oficial au provocat surprindere si nu a fost de mirare ca astfel de declaratii au dus euro la cel mai scazut nivel inregistrat vreodata in ultimele 14 luni. In momentul de fata, releva cotidianul mentionat, economisti de la o buna parte a bancilor incep sa ia in serios posibilitatea "rupturii" cu euro.

Supravietuirea euro depinde de profunde reforme structurale

Intr-un studiu recent, economistii Robert Prior-Wandesforde si Gwyn Hacche, de la marea banca HSBS, concluzionau ca, data fiind actuala evolutie a sa, moneda euro este in pericolul ca in cativa ani sa sara in aer daca nu se procedeaza in mod serios la reforme structurale in economiile membrilor UE, in sistemul fiscal, in pactul dubios intitulat de stabilitate si dezvoltare, care impiedica Guvernele sa foloseasca politica fiscala la stimularea economiilor lor. Caci multe dintre economiile europene s-au gasit in situatia ca mai degraba sa-si restrictioneze politica fiscala, pentru a raspunde la incetinirea ritmului de crestere economica. Incercarile de reforma de pana acum au dat rezultate insuficiente, au relevat economistii de la HSBC. Din acest motiv, dar si ca urmare a altor probleme din cadrul UE, ei avertizeaza, in studiul pe care l-au elaborat, ca actuala evolutie a zonei euro este nesustenabila si ca noua moneda a creat grave dificultati economice, ce pot deveni tot mai grave daca nu va fi intreprins nimic.

Avantajele si dezavantajele monedei unice

In esenta, avantajele economice teoretice ale unei monede unice decurg, intre altele, din lipsa unei volatilitati a ratei nominale de schimb intre tarile membre, din lipsa costurilor tranzactiilor de schimb pentru companiile ce fac comert in afara granitelor, in cadrul zonei. Principalul dezavantaj il reprezinta, desigur, existenta unei rate unice a dobanzilor. Banca Centrala Europeana practica numai o rata a dobanzii si are ca obiectiv o rata medie a inflatiei pentru zona euro. Ea a mentinut, in ultimele 25 de luni, "istorica" sa rata scazuta a dobanzii de doar 2 la suta. Ea a ramas prea mare pentru tari ca Germania, Olanda si Italia, dar foarte scazuta pentru tari ca Spania si Irlanda, care au cunoscut un boom al preturilor la proprietati.

Germania si Olanda, se arata in studiul HSBC, se indreapta rapid spre deflatie, in timp ce Italia se afla in fata recesiunii. Concomitent, in alte tari din zona euro se inregistreaza deficite foarte mari ale conturilor curente. Italia se afla in fata unui pericol iminent. Lipsita de abilitatea de a lasa lira sa se devalorizeze pentru a masca lipsa de competitivitate, ea si-a diminuat in schimb ritmul de crestere economica. In conditiile in care salariile au continuat sa creasca, multe firme au devenit tot mai putin competitive pe pietele mondiale. Pe acest fond, au aparut discutii referitoare la eventuala iesire din zona euro, desi in anii '90 italienii erau considerati cei mai eurofili de pe continent.

Si Germania are probleme legate de incetinirea ritmului de crestere economica. Dat fiind ca are o rata a inflatiei foarte scazuta, rata dobanzii este mult prea ridicata. O independenta Bundesbank ar putea cu siguranta sa reduca rata respectiva sub 2 la suta. Potrivit cotidianului "The Guardian", n-ar fi corect sa fie blamat euro pentru ritmurile scazute de crestere sau pentru somaj existente in multe tari din aceasta zona. Numeroase alte dificultati legate de economii neflexibile, de piata fortei de munca sau probleme demografice existau si inaintea lansarii monedei euro. Fara indoiala, euro le-a exacerbat si au facut imperios necesare reformele in domenii ca piata muncii, a capitalurilor si pietelor.

O moneda unica are nevoie de unitatea politica a continentului

Slabele performante economice din zona euro au fost cele care au subminat popularitatea monedei unice si suportul politic fata de acest proiect. Acesta este motivul pentru care politicienii europeni cer constant Bancii Centrale Europene sa reduca rata dobanzilor, in timp ce economistii bancii respective sustin ca politicienii trebuie sa opereze reforme structurale, astfel incat economiile tarilor membre sa devina mai flexibile si sa se adapteze mai rapid la schimbarile din circumstantele economice. Liderii europeni au cazut de acord, la summit-ul de acum cinci ani de la Lisabona, asupra efectuarii de reforme structurale in economiile lor, dar progresele au fost prea putine, cu posibila exceptie a Germaniei, unde s-au produs unele schimbari. Daca ritmul progreselor nu se accelereaza, sustin economistii de la HSBC, angajamentul politic fata de intregul proiect va fi serios diminuat. Profesorul Robert Mundell, un renumit economist canadian, citat de "The Guardian", a sustinut vreme indelungata ca o uniune monetara europeana, pentru a functiona cu succes, are nevoie, concomitent, de un inalt grad de unitate politica. Recentul NU exprimat de cetatenii Frantei si Olandei a demonstrat, insa, ca a trecut momentul realizarii unei puternice integrari politice a Europei.

La un recent seminar consacrat problemelor legate de moneda euro, organizat de banca de investitii Dresdner Kleinwort Wasserstein, profesorul belgian Paul De Grauwe afirma ca euro poate fi condamnat si fara a invoca unitatea politica europeana, date fiind rigiditatile sale structurale si deficientele de management economic. In opinia profesorului De Grauwe, tarile marcate de dificultati economice ar putea, pe baza unor analize privind costurile si beneficiile monedei unice, sa decida iesirea din zona euro. Studiul HSBC mentioneaza Italia, Germania si Olanda ca primele candidate la plecarea din zona euro, in absenta unor reforme economice la nivelul UE si a integrarii politice.

Este adevarat, renuntarea la euro nu va fi fara costuri, iar costurile respective vor fi semnificative mai ales daca o noua moneda, ca de pilda lira italiana renascuta, a fost devalorizata, releva studiul HSBC. Valoarea contractelor, stabilita in euro, va determina, probabil, o crestere a ratelor dobanzilor. In acest caz ar putea sa apara dificultati de ordin legal. Sa ne amintim, in acest context, problemele de natura juridica, dar si practice, atunci cand a fost lansata moneda euro. Ele au fost insa depasite. Teama de astfel de riscuri nu trebuie, insa, sa excluda posibilitatea renuntarii la euro de catre unii membri sau chiar de catre toti membrii Uniunii Europene. Se afirma in studiul HSBC. Un lucru este, totusi, sigur: o data fixa a aderarii Marii Britanii s-a pierdut undeva intr-un viitor foarte indepartat si s-ar putea sa nu mai apara vreodata


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.