14 Decembrie 2004 , de Radu Vecsler in Business
AVAS acuza datoriile la bugetul de stat, despre care conducerea afirma ca nu exista
La inceputul lunii, in timp ce negociau, la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), acordul social cu potentialii cumparatori ai societatii, liderii sindicali de la Hidromecanica au aflat cu stupoare ca SIF Transilvania - societatea aflata in "pole position", datorita faptului ca detine, deja, peste 40 la suta dintre actiunile Hidromecanica - tocmai fusese eliminata, de catre specialistii AVAS, din cursa pentru cumpararea pachetului majoritar.
"Noi (AVAS - n.a.) trebuie sa respectam legea, iar legea dupa care functionam acum este Legea AVAB, noi preluand activitatea acesteia... SIF Transilvania a fost eliminata din acest proces de privatizare pentru ca este, prin societati la care este actionara, indiferent de procentul de participare, datoare la bugetul de stat. Desigur, poate, nu este firesc sa fie asa - de altfel, am convenit cu presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala, sa schimbam aceste prevederi discriminatorii - dar, acum, aceasta lege este in vigoare si trebuie sa o respectam!", a declarat, la Brasov, Mircea Ursache, presedintele AVAS.

Eliminarea din cursa a SIF Transilvania a fost cauzata si de
OG nr. 26/2004, devenita Legea
nr. 442/2004, aparuta exact intre cele doua tentative de privatizare ale Hidromecanica, prevazand, intre altele, ca nu pot participa la licitatiile sau negocierile de oferte pentru privatizarea societatilor comerciale cu capital de stat nu numai persoanele fizice si societatile care au obligatii bugetare restante, ci si oricare dintre actionarii acestora. De fapt, pe aceasta baza, presedintele AVAS anulase decizia propriei comisii de privatizare, ce atribuise pachetul majoritar de actiuni de la Hidromecanica in urma cu cateva luni, firmei Fin Ivar, ai carei actionari aveau datorii la bugetul de stat.

SIF Transilvania nu are "nici macar un leut datorii la bugetul de stat, este profitabila, plateste, an de an, zeci de miliarde de lei impozit pe profit si distribuie alte zeci de miliarde de lei, drept dividende actionarilor sai. Dar, la peste 350 de societati aflate in patrimoniul nostru este imposibil sa nu existe datorii, numai ca la toate aceste societati suntem actionari minoritari, nesemnificativi, chiar si cu cinci la suta dintre actiuni, pe care le-am preluat prin Legea nr. 58/1991 de la FPS, apoi, APAPS, acum AVAS, incarcandu-ne cu datorii... Iar noua Lege
nr. 442 nu face altceva decat sa limiteze dreptul de actiune economica al intreprinzatorilor privati, deci dreptul la proprietate, fiind promovata special impotriva SIF-urilor care Ğincurcağ privatizarile regizate si marile smecherii... Asa ca, am fost blocati Ğla mantinelağ... Nici macar nu suntem lasati sa devenim actionari si sa reabilitam societatile pe care ni le-au pus in carca!", a declarat Mihai Fercala, presedinte - director general al SIF Transilvania.
SIF Transilvania a contestat decizia AVAS privind scoaterea din competitia privind privatizarea Hidromecanica, atacand in instanta si Legea nr. 442/2004, pe care o considera neconstitutionala.
Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului SIF Transilvania, descalificata pentru Hidromecanica Brasov.


Ultima ora din Business pe 9AM