Industria asigurarilor contribuie doar cu 1,3% la PIB, mai putin decat Bulgaria, unde ponderea ajunge la 1,7% din PIB * Potrivit presedintelui Omniasig, numai 5% dintre romani au locuintele asigurate
Romania se afla pe un loc codas in ceea ce priveste industria asigurarilor, avand in vedere ca acest sector aduce 1,3% din Produsul Intern Brut (PIB), mai putin decat Bulgaria, care consemneaza la capitolul asigurari 1,7% din PIB, a declarat Constantin Toma, presedintele Omniasig. El a aratat, cu ocazia Saptamanii Afacerilor de Succes, organizata de revista Banii Nostri la Sinaia, ca numai 5% dintre cetatenii romani si-au asigurat locuinta, in timp ce in Uniunea Europeana ponderea asiguratilor ajunge la 50%. Potrivit presedintelui Omniasig, industria asigurarilor reprezinta in UE aproximativ 8% din PIB, in timp ce in tarile care au aderat in acest an, procentele sunt sensibil mai mari decat in Romania. Astfel, asigurarile reprezinta 4,60% din PIB in Solvenia, 4,40% in Cehia, 4,20% in Slovacia, 3,30% in Croatia si 2,90% in Ungaria. Toma a mai precizat ca o data cu intrarea in Uniunea Europeana a Romaniei, valoarea primelor anuale de asigurare pe tipurile actuale de asigurari se va alinia celor din tarile UE. In Germania, nivelul actual al unei polite pe un an de zile este in jurul a 1000 de euro, iar in Marea Britanie, tara considerata printre cele mai scumpe din Europa, valoarea unei polite anuale de raspundere civila poate merge pana la 1200 lire sterline. "In sectorul asigurarilor de locuinte - unde adoptarea unei legislatii a fost amanata pentru moment - ar trebui sa se ajunga la o valoare a politei de asigurare "rezonabila", astfel incat cetateanul sa-si poata permite incheierea unei asigurari", a apreciat presedintele Omniasig.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.